Dutse Worste Race 2006

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 20/11/2006 - 12:43

Maxim van Pelt en Bert Schandevyl namen de wisselbeker mee naar huis

Ik had met Jan Persoons afgesproken om met hem de befaamde worsten race te gaan varen. Ik had er al veel van gehoord en iedereen die dit mega event reeds had meegedaan gaf me dezelfde mening…, dit is een race met reputatie.

Het schijnt ook de gewoonte te zijn dat je verkleedt zeilt en bij aankomst vonden we dan ook talrijke individuen die ogenschijnlijk niets met zeilen te maken hebben.

Ben Van Cauwenbergh en Nadia Deferm die dit geheel organiseren vinden we terug onder de wedstrijdtoren in traditionele Duitse kledij hoewel Ben er volgens mijn bescheiden mening als een Tirools jodeltalent uitzag en op Nadia kon je zo het “die Heidi von die bergen” etiket plakken. Beide stonden ze van die lange braad worsten te bakken op een BBQ. Maar Ben en Nadia zijn niet de enige die verkleed zijn, ik zie hier ontsnapte gevangenen in hun wit zwart gestreepte plunje, Alex Schoenmakers had zijn para camouflage outfit boven gehaald met pinhelm én gasmasker (hij verwachtte duidelijke vuile wind), de Spike loopt hier rond in smoking en geeft de indruk straks na de wedstrijd nog even te moeten gaan trouwen, Engeland had niet alleen zijn gevangenen gestuurd, maar ook hun beste Bobbies om de kerk wat in het midden te houden en Dirk de Bock liet zien dat varkensvlees toch door Islam aanhangers wordt gegeten, tijdens de prijsuitreiking bedankte hij Allah daarvoor nog met een kort gebedje richting Oosten.

De eerste race begon met een Le Mans start. Afhankelijk van hoe ver je boot lag startte je op de eerste startlijn of de verste. De schippers wachten in hun boot en de crew liep op het signaal zo snel ze konden naar hun boot om zo te starten. Dan moest je het afgesproken parcours afleggen en als finish moest ge aanleggen en zo snel je kon naar Nadia(voor de jongens) lopen of naar Ben (voor de miekes of diegene die Ben verkozen?) en hen een kus geven. Voor diegene die vanachter lagen was het niet gemakkelijk omdat alle goede aanlegplaatsen natuurlijk benomen waren door de eersten. Op deze eerste race werden we 10de en waren daar heel tevreden mee. Maxim Van Pelt en Bert Schandevyl kaapten de eerste plaats weg.

Tussen de manches kon je onder de toren terecht voor… u raad het al méér Dutse worst en Glühwein van Ben en Heidi gecombineerd met de reeds gekende versnaperingen van moeder en vader van Pelt. Jan Peeters en Maxim van Pelt hadden op de Mercedes van Ben een groot karton bord gehangen met daarop de vermelding “1ste prize”. Reden genoeg om hard te varen dus. De 2de manche werd een voordewindse start en een gate als benedenboei. In de grootzeilerij doen ze dat wel meer (voor de wind starten), dus wij dachten hier wel een verschilleke in te kunnen maken. Jan (m’n stuurman) zei nog: “Het moet gezegd worden… onze start die mocht er best wel zijn. Mee met de eerste boten komen we aan de benedenwindse boei, maar aan de wind blijkt ons voorstagspanningslijntje in één of andere vorm van macramé in de grootzeil blok te zijn gevlochten met de grootzeilschoot. Wat we met onze grootzeilerij start gewonnen hadden verloren we met het breien aan de wind.

In de 3de en laatste manche zei Jan dat we aan de wind zóóó nen imense velocety header (zo snel gaan dat ge moet blijven afvallen om uw zeiltjes in shape te houden) kregen dat we gewoon moesten blijven afvallen. “Dien boot is gewoon vééél te rap” zei hij, daar moeten we dringend iets aan doen want dat kan zo niet verder”. Zonder ons speed probleem hadden we gemakkelijk in den top 10 kunnen geraken. Maar met die 14de plaats overall ben ik best gelukkig en kijken we al uit naar editie 2007 van de Dutse Worste Race. In de top 10 van deze klasse wordt echt beresterk gevaren, en het waren Maxim van Pelt en Bert Schandevyl die op deze onvergetelijke dag de wisselbeker mee naar huis mochten nemen. Maar er waren ook nog prijzen voor: de lelijkste boot (Marjan Vinck), mooiste kledij (Spike), beste roltack (Yves Basset), knapste boeienlegger (Jan Peeters), grootste pechvogel (Ann van Jan).

Voor de winter trainingen (26/11, 10/12, 14/01 en 24/02) moet je om 11u op het Galgenweel zijn in het VVW Clubhuis

Ere worstenbakker Ben Van Cauwenbergh voegt eraan toe:
"Hi Ice,
Gisteren een schiterende dag, mooi weer goeie wind en 26 Snipes daarvan 3 Britse boten. Iedereen een beetje op zen duits verkleed, Wuste&Glüwein a volanté. Het was een groot succes, spijtig dat ge er nie bij was.

3 wedtrijden gezeild, met 1 er van de "Lemans" start, dus lopen naar de boten.

Ere Gast was Jan en Jane Persson, de grote snipe botenbouwer van Denemarken (zie foto).

Eerste 5 van 26
1e Maxim Van Pelt/ Bert Schandevyl
2e Manu Hens/ Nicolsa Bongaerts
3e Giovani Gaelotti/ Floris Mortelmans
4e Bart Janssens/ Eva Jacobs
5e Bart Bomans/ Jill Ponet

Plaatjes kijken en posten doen we op het ClubRacer forum natuurlijk!

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: