Route du Rhum - Kleinjans viert langste tijd op zee

Weddenschappen aankomsttijd zijn open

De herstelling van de barst in de mastvoet van de koolstofmast heeft de Roaring Forty geen windeieren gelegd. Integendeel: letterlijk gesproken kampt schipper Michel Kleinjans al tien dagen met windstiltes. “Ik wist niet dat de doldrums tot hier kwamen,” grapt hij in zijn dagboek.

Na de herstelling en de zekerheid dat de mast weer tegen een stootje bestand is, gingen weer alle zeilen omhoog op de Roaring Forty. Soms in een iets andere vorm dan de bedoeling is. Nogal wat lichtweerzeilen zijn gescheurd en Kleinjans moet ze met noodmateriaal weer aan elkaar tapen. Het resultaat is soms meer artistiek dan aerodynamisch, vindt hij. Doordat de Roaring Forty het een tijd kalmaan heeft moeten doen, kwam Britse concurrente Aurelia Ditton op de Dangerous When Wet dichter. Van 250 zeemijlen achterstand werden het er 100 en de inhaalmanoeuvre leek te blijven duren als men de windprognoses bekeek.

Drie dagen geleden zag het eruit dat de aankomst van de twee klasse 3 concurrenten een fotofinish zou kunnen worden. Maar Kleinjans geniet sindsdien als eerste van de eindelijk gestabiliseerde passaatwind. En de afstand vergroot weer.

Toch een tikje frustratie aan boord omdat Michel Kleinjans zijn tuigage graag zwaar op spanning zet. “Daarmee kan ik er net dat knoopje meer uithalen wat het onderscheid op de anderen maakt en dat kan dus nu niet. Het geheel is wel gered en verstevigd, maar er zijn momenten dat ik er toch mijn hand opleg. Zo ‘hoor’ je beter of die mast kraakt of niet.”

Intussen heeft hij vandaag zijn persoonlijk record solo op zee gevierd met een zeewaterdouche.

Met fraaie topsnelheden van om en bij de negen knopen (de hoogste sinds meer dan een week) en met de zekerheid dat de Roaring Forty nu recht op de finish kan afgaan, is de eindsprint zeker ingezet. Voor Kleinjans zijn er nog twee onzekerheden: kan hij zijn snelheid houden en finisht hij dus tegen woensdag namiddag (plaatselijke tijd)? En ligt de omweg die hij in tegenwijzerzin om het vlindervormige eiland moet maken, niet bezaaid met valstrikken: kleine maar verraderlijke windstille zones?
Fritz Buyl heeft Michel windkaarten meegegeven en een complete handleiding over de typische weerssituatie die rond de eilanden heerst. De vraag is of de windgoden die handleiding ook gelezen hebben.

Insiders info via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: