Britse Solo zeiler Alex Thomson in de problemen

  • Author: Ice
    Date: do, 23/11/2006 - 17:26

Hugo Boss gekapseisd na structurele schade aan de kantelkiel

Omstreeks 3u30 deze ochtend is de Britse solozeiler Alex Thomson in de Zuidelijke Oceaan in serieuze problemen geraakt nadat de kantelkiel van zijn HUGO BOSS extreme structurele schade had opgelopen en de HUGO BOSS kapseisde.

Alex Thomson, één van de favorieten in de Velux 5 Oceans, was tijdens het gebeuren in een nek aan nek race verwikkelt met schipper Mike Golding op ECOVER, op nog geen afstand van 1 zeemijl, een 1000 mijl ten zuiden van Cape Horn.

Alex Thomson:

"I was in my bunk grabbing a quick power kip when I was suddenly thrown across the cabin as the boat broached. I ran up on deck and went to ease the mainsail but nothing happened. I then went to try and cant the keel, but again nothing happened. By this stage the boat was leaning right over on its side with the spreaders in the water, so I went back down below to look inside the keel box. The section which attaches the rams to the keel had completely snapped off and the keel was swinging freely. I went back up on deck with the boat still on its side. I took all of the sails down and finally the boat righted itself."

"I can't believe it, I am absolutely gutted. I have learnt so much already in this race about how hard to push the boat and when to hold back, in order to maintain the right balance between speed and safety. To have a problem with my keel at this critical stage in the race, something which I have no control over, is absolutely devastating."

UPDATE:
Alex Thomson heeft beslist om de HUGO BOSS te verlaten. Mik Golding de enige deelnemer in de buurt heeft op de melding gereageerd en keert aan de wind terug voor een reddingsactie.

Het shore team van Alex:

“Alex and his shore team have found a temporary solution but it is just not reliable enough for him to risk continuing in the VELUX 5 Oceans yacht race. Alex is very tired and hugely disappointed but he is being extremely focused and pragmatic. His safety is of utmost importance and the priority now is to get Alex safely off the boat.”

Insiders info via het ClubRacer forum.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: