Meteorologie is geen exacte wetenschap!

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 27/11/2006 - 13:40

Zo begint Willy Bombeeck zijn meteo-ochtend in het clubhuis van de Koninklijke Liberty Yacht Club

Geen exacte wetenschap dus…, mmh, Willy Bombeeck kan nu zeggen wat hij wil denk ik bij mezelf. Maar met de stof die hij de daarop volgende uren verkondigde, gepaard met de nodige dosis humor nam hij onze volledige aandacht in beslag. Hier enkele flarden daarvan.

Analytisch denken
Gebruik de computer om uw weerbeeld te bepalen, maar doe ook uw ogen open. 1ste les: Kijk naar buiten en gebruik dit samen met wat je van het internet haalt. Maar ga niet 12u voor je een weerbericht nodig hebt uw pc raadplegen. Als je vrijdagavond op de één of andere weerkaart gaat kijken wat voor frontje je dit weekend nu weer over je heen gaat krijgen, ben je verkeerd bezig. Met de voorspelling die je daarmee maakt “hangt een huisvrouw haar was niet mee buiten” (zijn eigenste woorden). Begin ten laatste donderdagmorgen om een algemeen weerbeeld te krijgen en volg dit dan minstens tweemaal daags op. Zo kan je veel beter inschatten dat wanneer er zich iets voordoet je beter weet rond welk uur je het ergste (of beste?) kan verwachten.

Welk lief?
Als je dan een bepaald beeld hebt gemaakt en een tamelijk goede visie hebt van wat het weer zal gaan doen, blijf daar dan ook bij. Uit ondervinding (zegt hij) zal je zien dat er op het laatste moment altijd iets extra bijkomt. Iemand komt met een kaart af die jij niet hebt gezien en die kaart ziet er helemaal anders uit. Je twijfelt… veranderd je tactiek… en uiteindelijk blijkt dat je oorspronkelijke beeld toch de juiste was.

Als ge een lief wilt, pak dan niet de 3de maar die 1ste! (komt dit bij sommigen bekend voor?) Maar de Willy zijn uiteenzetting ging niet alleen over welk lief we moesten nemen, nee deze man ging veel verder dan dit…

We zagen wat je kan verwachten wanneer de isobaren schuin en loodrecht op een front staan, wat je met een koud en warm front kan verwachten, onder welke wolken wind zit (en aan welke kant je die wolk dan best laat liggen) en onder welke niets, wat een trough is en wat je daar kan van verwachten.

We zagen hoe je de wind kan berekenen aan de hand van de isobaren, wanneer je mist kan verwachten en wanneer niet, wat krijg je bij kleine (en grote) verschillen tussen de luchttemperatuur en de dauwpunt temperatuur (en dit is wél belangrijk om uwen was buiten te hangen!), wanneer krijg je seabreeze (niet alleen wanneer, maar ook om hoe laat, sterkte en wat zal hij gaan doen?), enz...

Ja, zij die er niet bij waren hebben iets gemist.

Bedankt
Om een lang verhaal kort te maken… die vier uur zijn voorbij gevlogen. En aan iedereen die toch een beetje interesse heeft betreffende het weer of voor zij die hun tactische kant wat meteorologisch willen bijschaven hebben wij de volgende raad: “Als de Willy zo nog eens een uiteenzetting doet moet je echt zien dat je erbij bent”.

Onze dank gaat verder uit naar hoofdweerkundige Willy Bombeeck voor zijn tijd, het VYF voor het initiatief, de KLYC voor de locatie en Peter Glaser voor de foto.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: