Onstuimige IJspegel - Startschip Albatros doet verslag

Elan en X-treem breken hun mast

Om negen uur vertrekt de Albatros naar zee om de baan voor de IJspegel erin te gaan leggen. Bij het verlaten van de haven valt ons een stilte op. De ferries van NorfolkLine liggen er niet meer. Enig gevoel van leegte overvalt ons wel. Dat betekent nooit meer wachten op een in of uitgaande ferrie.

De zee oogt goed. Twee weken geleden stonden de schuimtoppen nog tot de uiterton. Nu is zij vlak. De lucht is blauw. Er staat een zuidelijke wind kracht 20 knopen. De Albatros deint licht. We zijn weer buitengaats.

Het ankeren kost enige tijd. Toch lukt het Gerrie tenslotte om, na het geven van een paar flinke klappen, het anker uit de kluis te krijgen en ratelt de ketting naar buiten.

Even na half tien ligt de Albatros op positie.

De bovenboei gaat op 180 graden op een afstand van 1,5 nm. De stroom zal rond 10.15 uur om gaan en in zuidelijke richting gaan staan. De eerste start gaat nog zonder stroom, de tweede start zal met stroom mee zijn.

Om 11 uur gaat de Tango klasse van start voor drie rondes. De wind wakkert al wat aan. Met de Maas en Triple P bij de pinend vertrekken de boten mooi verdeeld over de lijn naar boven. Bij de Uniform klasse wil de Twister een dipstart maken. Zij gaan te vroeg overstag en vertrekken boven de startlijn met het veld mee. De X-vlag gaat omhoog. Twister komt terug, maar verkijkt zich weer op de lijn en start nog steeds niet reglementair. Een derde poging is goed en Twister Clear wordt gegeven. Bij de Viktorklasse komt alles van achter het startschip. Lucifer komt als eerste. Inspiratie dringt zich er tussen. We horen geroep, maar een rode vlag wordt niet gezet. Bij de start vertrekt Lucifer als eerste , Bolder volgt haar op de hielen en ook Haddock komt mooi weg. De Inspiratie gaat er van door bij de pinend, die volgens ons voordeliger is. We zullen zien.

Het weer is mooi. Kleine schuimkoppen op de golven. Koud is het niet. Met andere woorden fantastisch zeilweer op de zee bij Scheveningen.

Triple P voert de gelederen aan. Mooi zeilend en boeien rondend gaan zij voor het veld uit. Bij de Uniformklasse zit de Happy voor aan. Na twee rondes komen zij als eersten over de lijn. De Antares volgt hen met twee minuten achterstand. De Stampede wordt in gezeilde tijd derde, maar wordt gecorrigeerd tweede in deze race. De Triple P komt als eerste van de Tango klasse, gevolgd door Daikin Airco en de Ace. Bij de Viktorklasse komt de Haddock als eerste aanstormen gevolgd door Lucifer en Gems. Tenslotte wint de Inspiratie in gecorrigeerde tijd. Misschien was de pin-end toch niet zo gek.

De wind is ondertussen wat toegenomen, een lichte deining gaat er lopen en af en toe rollen we wat heen en weer op de Albatros.

Tweede startronde
Om 12.55 uur is de tweede startronde. Uniform klasse gaat als eerste weg voor drie rondes. De Twister maakt dezelfde manoeuvre als in de eerste race en wordt wederom de X-vlag gehesen. De Twister hertelt zich en vertrekt correct naar de bovenboei. Excape komt wat laat aanzetten , maar Making Waves is de hekkensluiter bij de start van de blauwe klasse.

Daarna gaat de Viktorklasse van start. De Picolini gaat als eerste. De haddock roept protest tegen de Inpsiratie die weer zich tussen startschip en Haddock wurmt. Daarna start de Tangoklasse. Als laatsten gaan Stella Maris en Mojo over de lijn.

Tijdens de startprocedure melden zich de eerste uitvallers. Excession, Temptation en Gems gaan naar de haven. De wind neemt nog iets toe.

Elan en X-treem breken hun mast
Op het startschip wordt nu 26 knopen wind gemeten. Dan meldt de Elan zich. De mast is gebroken. De X-treem overkomt hetzelfde. Beide boten komen zonder hulp van buiten in de haven. Het veld dendert verder voort. Sommigen tobben met hun spi’s. Deze raken te water, vliegen in de lucht of veroorzaken een Chinese gijp. De volhouders komen tenslotte finishen.

Bij de Viktor klasse komt wederom de Haddock als eerste over de lijn. Tenslotte wint toch weer de Inspiratie en wordt de Gouden Ruiter tweede in gecorrigeerde tijd. De Happy wint wederom van de Stampede die genoegen moet nemen met de tweede plek. Bij de Tango klasse is de Triple P weer heer en meester.

En zo gaan we terug naar de haven. De protestcommissie mag aan de slag. Er zijn vier protesten. Daarna is er weer een gezellige prijsuitreiking en kunnen we weer voldaan naar huis.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: