Team Liesl wint interclub mini J

Vierde editie interclub match- en fleetracing met de mini J’s

De inschrijvingen voor de interclub liepen erg snel vol en het werd weer een erg leuk zeilevent. Zeilers van allerlei pluimage ontmoeten elkaar op onbekend terrein wat altijd leuke resultaten met zich brengt. Naarmate de wedstrijden vorderen komt kwaliteit toch altijd boven drijven.

Eerste selectiedagDe eerste selectiedag werd gevaren bij erg krachtige wind en kleine golfslag wat het publiek enkele leuke scenes opleverde. Boten die platgaan in typische kielbootstijl, masttopjes op amper halve meter van het water en dus pompen om de boot weer leeg te maken en einde wedstrijd. Door twee onverwachte afzeggingen “slechts” zes teams, het volume matchraces was er niet minder om, na liefst 45 starten stond team Laser aan de leiding voor de Swann sailors van Samantaga. De wind wakkerde verder aan tijdens de fleetraces werden de boten stevig op de proef gesteld, toen na zes races de meeste neerhouders er uit gerukt waren werden de races gestaakt. De rangschikking was ondertussen wel al bepaald.

Team Samantaga met Francis Proot, Harry Michel Peeters en Patrick Van Heurck won de fleetrace en werd overall winnaar, meteen de eerst geplaatste voor de finale. Tweede werd het team van VVW Brugge Crew voor de onfortuinlijke fleetracers Jasper, Max en Veerle Herman. Twee teams plaatsten zich voor de finale. Ook het team dat helemaal afzakte uit Scheveningen beleefde een erg leuke dag, een dag later stonden hun ijspegels op het programma.

Tweede selectiedagDe wind was gelukkig geluwd en bovendien gedraaid voor de tweede selectiedag. Een bijzonder sterk veld van eeuwige zeilconcurrenten of wat dacht je van de Liesl boys, een ploegje Oxygen, een Moana/Follieuse/Alegria mix. De club van Voil’a Namur, VVW Brugge als vice kampioen versie 2005, ploegje Sailing Team, VVW Blankenberge en ploegje optidads van de RYCB.
VVW Brugge (Koen Van Overberghe, Jan Smekens en Chris Blancke) domineerden het matchracen voor de Liesl boys en Luxemburgers (La Follieuse). De rest deelde de puntjes netjes.
De fleetraces waren een kolfje naar de hand van Oxygen dat steeds beter ging naarmate de wind steeds meer wegviel. Ook Sailing Team met Jean François Eeman toonden zich specialisten. Andere ploegen speelden met vuur… de eindrangschikking was dan ook de meest spannende van alle selecties. VVW Brugge won voor het verrassende Oxygen. Drie teams eindigden ex-equo op de derde plaats en dan moest de stand uit de matches als scheidsrechter optreden: Liesl werd derde voor Team Luxenburg en Sailing Team.

Derde selectiedagHet niveau leek nog een beetje hoger voor de derde selectiedag : De KLYC trad aan met Yannick Laumans, Lien De Bie en Thomas Van Hoeylandt, team Europe als trouwe deelnemer met Thomas en Nathalie Gunst vergezeld van Dries Leys. Liefst drie catteams met vooral F18 zeilers met oa Patrick Demesmaecker (RBSC) en Stef Dekien (Sycod) en een ploeg van VVW Lokeren. Het team Ponant toonde dat ook in deze klasse sterke zeilers varen. Een kat zorgde er voor dat 9 van de 36 races moesten gecancelled worden wat jammer was omdat veel teams niet konden deelnemen wegens vol. Het werd desalniettemin een erg leuke competitiedag in het zonnetje met een erg leuke wind.
Team Europe won al zijn matchraces en eindigde voor de Klyc en de Ponantzeilers. Voor de catamaranzeilers gingen de bootjes te scheef om tot succes te komen.
Deze resultaten waren nagenoeg perfect dezelfde na de fleetraces al wisselden de Ponantzeilers de tweede plaats met de “Klyckers”. Meteen waren ook hier de drie geselecteerden bekend.

De Finale…
De dag vatte aan met een zwakke wind die, eens het parcours uitgelegd was, een kwartdraai rechts maakte en aanwakkerde tot een stevige bries. Het werd een natte dag voor de meeste zeilers. Pompen of verzuipen. Tijdens de briefing was al duidelijk dat de fun, fun, fun-ambiance uit de selecties plaat maakte voor zin in leuke duels. De organisatie had al voor een jury gezorgd in de selecties – voor de finale werd Marc Vandercappellen versterkt met Carolina Buytendorp uit Nederland – international jury in wording. Het is erg moeilijk voor hen om alle onderlinge en erg close duels te judgen maar ze deden wat ze konden. De wedstrijden doodfluiten volgens de zuivere matchrace rules heeft ook geen zin.
Team Liesl won zeven van de negen races , terwijl Team Europe en Oxygen er vijf wonnen. De andere ploegen eindigden allen op vier wat aangaf hoe spannend er aan toe ging.
Ook in de fleetraces waren de verschillen naderhand erg klein – na het weerhouden van zes van de acht gevaren fleet was ook nu Liesl aan de winnende hand maar het verschil tussen de top vier was ook hier minimaal – zelf vijf en zes hadden met één betere match voor brokken kunnen zorgen.

Liesl won het event voor eeuwige concurrent Oxygen en team Europe. Klyc werd vierde met hetzelfde puntenaantal als de Swann zeilers van Samantaga. Beide Brugse teams en Ponant waren verdienstelijk en beloven meer weerwerk voor volgend jaar.

Na een gezellige prijsuitreiking lieten Wim Hendrickx, Floris Mortelmans en Luc Van Diest de champagne knallen en de GPS van sponsor Magelan leidde een blije Riener Van Damme vlotjes naar zijn thuishaven.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: