WK Tornado - Bundock en Ashby bouwen aan hun voorsprong

Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis worstelt met condities

Op zaterdag 9 december 2006 worstelde Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis opnieuw met de wisselvallige condities tijdens het WK Tornado. Het was heet in het Argentijnse San Isidro en de wind varieerde van twaalf tot vijftien knopen.

De oranjezeilers hadden moeite om in die omstandigheden de boot op snelheid te houden. In de eerste dagrace zetten ze het slechtste resultaat (34) tot nog toe neer. In de volgende wedstrijd herstelden ze met een zestiende plek. Booth en Nieuwenhuis staan nu zestiende in het voorlopige klassement. De Australiërs Bundock en Ashby bouwden hun voorsprong op de Oostenrijkers Hagara/Steinacher op overtuigende wijze uit. Het gat bedraagt dertien punten.

Hoewel er geen wind was voorspeld, bouwde de zuidelijke bries zich rond 13.00 uur toch op tot ongeveer tien knopen. De Argentijnen voeren massaal uit om hun lokale helden Santiago Lange en Carlos Espinola, de bronzen medaillewinnaars in Athene, in actie te zien. Jong en oud genoten van het spektakel dat begon met de te vroege start van de titelverdedigers Echavarri en Paz.

Booth en Nieuwenhuis vertrokken aan de linkerzijde van de lijn, maar waren gedwongen overstag te gaan op zoek naar vrije wind. Links was echter de voordelige kant van de baan en zo verloor het duo veel boten. Lange en Espinola leken vleugels te krijgen van alle aanmoedigingen en rondden als eerste de bovenboei. Bundock en Ashby lagen er vlak achter en wisten uiteindelijk alsnog met een straatlengte voorsprong te winnen.

De verrassende nummers drie waren Carolijn Brouwer (NED) en Sebbe Godefroid (BEL).

Team Zwitserleven zakte gaandeweg terug in het veld en kwam als 34ste binnen. Nieuwenhuis met een bescheiden glimlach: “De touwtrekker heeft bij deze wind niet zoveel ervaring.” Hij stapte pas begin november over van de 49er skiff naar de Tornado. “Ik heb moeite met het schakelen, waardoor ik de boot niet echt hard kan laten gaan. Verder hebben we deze race ook echt slecht gevaren. We verloren waar we konden”, aldus de nieuwe bemanning van Mitch Booth.

Race 8: ‘Niet goed genoeg’
Beide Zwitserleven-teams kozen in race 8 de rechterkant van de startlijn, maar kwamen niet goed uit bij de bovenboei.
Nieuwenhuis: “We waren slecht weg en bij een mindere bootsnelheid is het dan moeilijk terugkomen.” Bundock en Ashby waren ondertussen in gevecht met de Argentijnen Lange/Espinola. Dit tot groot vermaak van het publiek.

In het laatste spinnakerrak werd de slag geslagen. De twee kemphanen en de Spanjaarden Echavarri/Paz gijpten op nagenoeg hetzelfde moment met de Argentijnen als onderste boot. Daarop begonnen hun landgenoten luidkeels te juichen en te toeteren. Dat duurde voort totdat hun helden winnend over de lijn kwamen met de Australiërs in hun kielzog.

Ook Booth en Nieuwenhuis wisten zich wat naar voeren te varen. Nieuwenhuis: “In het tweede kruisrak zijn we eerst een stuk naar rechts gezeild en vervolgens naar de andere kant overgestoken. Daarmee hebben we veel gewonnen.” Terwijl hij het spinnakerval los knoopt, grapt hij: “Het was een moeilijk dagje op kantoor.” Dat is ook aan de Booth te zien, die zorgelijk naar de resultatenlijst kijkt: “Top acht is nog wel mogelijk, maar dan moeten we morgen een heel goede dag hebben. Als je kijkt welke teams nu om ons heen staan, is het geen schande dat we daarbij zitten. Olivier Backes heeft bijvoorbeeld het Olympische testevenement in China gewonnen en staat net achter ons.”

Top vijf na zes races en een aftrek:
1. AUS – Bundock/Ashby, 17 punten
2. AUT – Hagara/Steinacher, 30 punten
3. ARG – Lange/Espinola, 36 punten
4. GER – Polgar/Spalteholz, 53 punten
5. GRE – Paschaladis/Trigonis, 59 punten
...
16. NED – Booth/Nieuwenhuis, 112 punten
23. BEL/NED – Godefroid/Brouwer, 132 punten
27. NED – Heemskerk/Dercksen, 145 punten
38. NED – Samama/Van Leeuwen, 226 punten

http://tornado2006.cnsi.org.ar

Insiders info van Sebbe Godefroid via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: