Winterwedstrijd zeilen in Wolphaartsdijk

  • Author: entityone
    Date: ma, 11/12/2006 - 13:37

FREE 2 en D&D zeilen winst bij elkaar!

Gisteren werd vanuit Wolphaartsdijk de tweede wedstrijd gezeild van de wintercompetitie van de plaatselijke zeilclub WSVW. 23 schippers hadden voldoende bemanning bij elkaar gebeld, zodat evenveel schepen, opgedeeld in twee klassen (groot & klein), iets voor het middaguur de trossen losgooiden en de startlijn opzochten.

Klaar voor de actie, bij de ene al met wat meer animo dan bij de andere (die andere had meestal al de daags tevoren gezeilde WSVW-Kerstrace achter de kiezen, en waren te herkennen aan de gekende ‘wallen’).

Vanuit de bar van het Oorlam (met warme croissants, lekkere chocoladebroodjes en heerlijke cake voor alle deelnemers!) toonde het Veerse Meer zich zo op het eerste zicht van haar mooiste kant: puur blauw, met kleine rimpelingen. Helder blauwe lucht, en niet echt koud. Geknipte condities voor winterzeilers op grote en kleine boten.

Na wat cirkelen en draaien vertrokken om 12 uur veertien A-klassers naar de gekende boei bij Veere, een tiental minuten later gevolgd door de negen kleinere schepen van de B-klasse. Dankzij hun lengte moeten deze laatsten niet zo ver als de groten, zodat zij meestal als eerste terug in het Oorlam zijn, een wedstrijd in de wedstrijd als het ware.

Al gauw bleek dat datzelfde Oorlam het beoordelingsvermogen van vele schippers beïnvloedt: het zachte briesje van daarnet maakte amper een mijl verder plaats voor een iets potigere variant. Boten met werkfok of high-aspect fok kruisten gezwind op, op de boten met grote genua nog bij was het werken geblazen. Maar dat werken houdt zoals algemeen geweten de spieren warm.

Een logisch gevolg van een eerste wedstrijddeel opkruisen, is dat de terugtocht grotendeels onder spinnaker verloopt. De veelkleurige zeilen schoten op de meeste schepen fluks uit de zak, waarna eventueel aanwezig wintervocht prompt uit het zeil geblazen werd. De vrij constante zuidwestenwind maakte er samen met een zacht winterzonnetje een heerlijk spi-rak van. Het werd zowaar zelfs warm.

Lagen in de meeste gevallen de kleinere bootjes bij het ronden van het halfweg-merkteken nog dicht bij hun grotere concurrenten, zodra de spinnakers bijstonden poetsten de grotere jongens de plaat, en lieten enkel de muziek aan hun kleinere collega’s.

Na afloop van de wedstrijd werden in het Oorlam de winnaars nog naar voren geroepen voor een mooie/lekkere prijs: in de A-klasse bleef de D&D de concurrenten ruim voor, in de B-klasse schreef de FREE 2 nog maar eens een overwinning bij op haar palmares. Op zondag 8 januari geven we elkaar weer rendez-vous in ’t Oorlam. En Dominique heeft dan zeker weer iets lekkers in petto, nietwaar?

Alle uitslagen staan in’t lang en in’t breed te bewonderen op de website van de WSVW: www.wsvw.com.

A-klasse (14 deelnemers)
1. D&D
2. Double JJ
3. Joyce

B-klasse (9 deelnemers)
1. Free 2
2. Zeewolf
3. Optima Forma

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: