Flevomarina 50 Mijl doublehanded

Boot tegen boot, man tegen man

De eerste shorthanded zeilrace van 2007 wordt op 28 april vanuit de Flevomarina georganiseerd. De wedstrijd gaat over 50 zeemijl en staat open voor doublehanded zeilers en zeiljachten vanaf 20 voet. Bij voldoende deelname wordt er ook in een multihull klasse gestart.

Afgelopen jaar is voor het eerst de Flevomarina 50 Mijl Doublehanded gehouden. De wedstrijd, waarin gevaren wordt in Open Klassen, is uniek in Nederland, waar verder alleen op rating of handicap gevaren wordt. Bijzonder aan het varen in de Open Klasse is dat, binnen fair play en de wedstrijdregelementen, alles geoorloofd is om als eerste te finishen. In de eerste Flevomarina Doublehanded is dan ook door verschillende boten geëxperimenteerd met afwijkende zeilvoering en waterballast. Het leidde tot een competetief wedstrijdveld met boten tussen de 30 en 40 voet lengte en een aparte klasse van zogenoemde Mini-Transat jachten. Boten van 6,5 meter waarmee jonge helden de oceaan trotseren en van Frankrijk naar Brazilië varen in de fameuze Mini Tansat Race. Ook in de Flevomarina liggen een aantal van deze oceaan-dwergen zoals de Dutch Drive van Team Heiner zeiler Koen van Esch en Cor Berlee die zich met zijn Pogo voorbereidt op de Transat van 2009.

Vorig jaar is de Flevomarina Doublehanded gevaren in een krachtige noord-westenwind met uitschieters naar de 30 knopen. Van de 32 aanmeldingen zijn er 27 gestart en uiteindelijk hebben 21 boten de race uitgezeild. Ondanks de stevige wind is er relatief weinig schade gevaren. Wel heeft de KNRM moeten uitrukken om de Nicky Deux te assisteren toen het roer afbrak en het IJsselmeer via de hennegatskoker met gutsen de boot in stroomde. Na 2 uur slepen door 2 Urker reddingsboten kon de Nicky Deux veilig de Flevomarina in, waarna ze op de kant is gehesen.

Voor de Flevomarina Doublehanded 2007 hebben zich al zo'n 30 zeiljachten opgegeven. Daaronder de winaars van vorig jaar (FF110 en X35), een aantal First 31.7 en bijzondere teams als Roy en Nicolas Heiner (vader en zoon). Ook in 2007 wordt een sterke selectie van Mini Transat jachten verwacht. Verder heeft de importeur van J-boats Benelux drie J-80's ter beschikking gesteld voor teams van top-zeilers en bekende Nederlanders.

Dit jaar wordt de Flevomarina 50 Doublehanded op zaterdag 28 april gevaren. De wedstrijd is onderdeel van een circuit van 3 shorthanded races, oplopend in lengte en moeilijkheidsgraad. Daarmee krijgen shorthanded zeilers de kans om verantwoord lange afstand zeilervaring op te doen.

Voor meer informatie over shorthanded zeilwedstrijden kijk op:
www.shorthanded.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: