Sydney Hobart Yacht Race favoriet pakt vliegende start

  • Author: Ice
    Date: di, 26/12/2006 - 18:21

Race favoriet Wild Oats XI pakt vliegende start op dinsdag

De verdedigende line honours kampioen was de eerste maxi die onder spinnaker voorbij het havenhoofd van Sydney Habour voer. Maxi Skandia die dichter onder kust voer lag toen tweede.

Ook een koploper is Maximus uit New Zealand die in het begin van de race geteisterd werd door zeilproblemen, en daarna gevolgd door de 70 voeters ABN Amro en Ichi Ban (ex-Brunel).

Cruciale tactische beslissingen zullen snel gemaakt moeten worden – open zee kiezen om de Zuidelijke stroom op te pikken of onder de kust blijven. De extra stroming zal 2 tot 3 knopen extra opleveren maar dit voordeel zal ook een onrustigere zee geven, wat de snelheid doet afnemen en kans op schade vergroot. De eerste regel in oceaan zeilen is dat de race moet uitgevaren worden om te kunnen winnen. En natuurlijke zullen de drie maxis, Wild Oats XI, Maximus en Skandia een ongelooflijke druk uitoefenen op boot en bemanning. Zeker met de snelle VOR 70’s achter hen die als aasgieren wachten op de eerste fouten en schade bij de koplopers. Zij zijn het immers gewend om onder deze condities te racen en zullen het zeker niet nalaten om plankgas te gaan.

De Sydney Hobart Yacht Race vloot telde tijdens de start 78 zeiljachten om precies te zijn en hadden een Zuidelijke tot Zuidoostelijke wind van rond de 20 knopen. Men verwacht dat de vloot de sterkste wind zal ondergaan wanneer ze zich ten Zuiden van New South Wales zullen bevinden met golven tot 4 meter.

De start om 13u lokale tijd werd bijgewoond door duizenden toeschouwers vanop het land en het water.

Foto: Carlo Borlenghi / Rolex

Insiders info via het ClubRacer forum.

http://rolexsydneyhobart.com/

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: