WILD OATS XI wint Sydney-Hobart yacht race

  • Author: entityone
    Date: do, 28/12/2006 - 14:51

De Australische 30 meter lange WILD OATS XI liep enkele ogenblikken geleden als eerste de haven van Hobart binnen, na 2 dagen 8 uur 52 minuten en 33 seconden onophoudelijk aan de leiding te hebben gevaren, ofwel 14 uur en 10 minuten trager dan het wedstrijdrecord, dat ze vorig jaar (amper enkele weken na haar tewaterlating) op haar naam schreef.

In 2005 realiseerde de door Reichel Pugh getekende maxi van Bob Oatley, maar geschipperd door Mark Richards, ook de dubbelslag: eerste in reële tijd & op handicap. Voor de liefhebbers: haar IRC-rating is 1,776…

Aan boord van de WILD OATS XI zaten dit jaar ondermeer navigatrice Adrienne Calahan (dit was haar 16de Sydney-Hobart), America’s Cup stuurman Iain Murray en Belgisch Snipe-zeiler Yan Trouwen. Dit laatste is overigens fictie, maar ik ben er zeker van dat hij in zijn dromen aan boord zat.

De overwinning van WILD OATS XI werd mee mogelijk gemaakt door het uitvallen van de ABN AMRO ONE, die op het moment van uitvallen net de koppositie in de vloot had overgenomen, en van de MAXIMUS, die haar mast verloor. Ook de SKANDIA van Grant Wharington deelde in de klappen: het centrale steekzwaard net voor de kantelkiel knapte immers af, waardoor ze erg gehandicapt was in aandewindse en andere kruiskoersen...

De strijd om de tweede plek wordt nog spannend: de ex-Volvo70 ICHI BAN (ex-BRUNEL) en de SKANDIA vechten een spannend duel uit in de laatste mijlen op de Derwent rivier.

In het handicap-klassement woedt de strijd onverminderd voort: vele schepen wisselen elkaar af aan de kop, maar de oude LOVE & WAR (een 47-voeter van Sparkman & Stephens uit 1973…) voert de lijst toch al enkele uren aan, op de hielen gezeten door ondermeer de CHALLENGE (een Prima 38) en de Italiaanse DSK COMIFIN (een Swan 45).

Van enige Belgen of Nederlandse deelnemers is voorlopig geen sprake meer.

En tot slot speciaal voor BrunoB: met nog 285 mijl voor de boeg ligt de oude IOR ¾-tonner IMPECCABLE samen met haar 84-jaar oude schipper op een mooie 3de plek in haar klasse. Waarvoor deze man onze hartelijke gelukwensen verdient.

Foto: Carlo Borlenghi / Rolex

Meer foto's en insiders info van onze lezers via het ClubRacer forum.

http://rolexsydneyhobart.com/

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: