Meer dan een halve ton plezier!

  • Author: entityone
    Date: vr, 29/12/2006 - 11:08

Halftonners bekronen hun Boat of the year

Het zomerse zeilseizoen zit er intussen al enkele maanden op, en dan is het meestal tijd om wat prijzen uit te reiken. Na zeven wedstrijden in de Care Plus Half Ton North Sea Series bekronen ook de halftonners hun ‘Boat of the Year’: het jacht dat over 4 wedstrijden de beste gemiddelde score behaalde in de wedstrijden van de Series.

Het is –wie anders?- de Brusselse GENERAL TAPIOCA die als eerste met de eindzege in deze Series gaat lopen. In februari 2007, tijdens de bootshow in Gent, zetten we onder de boeg van de winnaar de hele klasse nog eens in de bloemetjes. U bent bij deze alvast allen uitgenodigd.

Na afloop van de laatste race waren zowel de zeilers als de sponsors unaniem: deze wedstrijdreeks was een schot in de roos en moet in 2007 zeker herhaald worden. Zowel Care Plus als Radio Holland/Raymarine bevestigden hun steun, en dat is voor de Half Ton Class toch een enorme opsteker voor volgend jaar. Een blauwdruk van de nieuwe kalender voor 2007 is al opgesteld.

Het moment is ook rijp voor wat cijfergegevens over de wedstrijden in 2006:
in totaal deden er 15 halftonners mee aan één van de 7 wedstrijden: dat is niet slecht voor een eerste jaargang, en we zijn ervan overtuigd dat de Series in 2007 méér schepen gaan aantrekken.
één boot startte in 6 wedstrijden, twee andere in 5 en één in 4: we mogen dus gerust aannemen dat deze teams hun seizoen specifiek indelen in functie van deze Series.
7 boten varen onder Belgische vlag, 4 onder Franse, 3 onder de vlag van de Queen en ééntje onder Finse vlag: de Series zijn dus duidelijk geen Belgisch onderonsje geworden, waarvoor we in het begin wat vreesden. Nu nog wat Nederlanders meekrijgen en ons North Sea-objectief is bereikt. Met de op stapel staande invoering van IRC bij onze Noorderburen zal dat stilaan lukken.
Met 1 wedstrijd in Frankrijk, eentje in Engeland, eentje in Nederland, en twee op-en-top Belgische races probeerden we in 2006 een internationale kalender uit te bouwen. In 2007 bouwen we verder op hetzelfde stramien, want het idee slaat aan. Het is een feit dat velen ongetwijfeld eerst de kat uit de boom keken, maar we zijn ervan overtuigd dat die zeilers nu beter weten en volgend jaar gewoon meedoen.

En wat gaat 2007 ons zoal brengen?

Vooreerst is 2007 weer het jaar van de Ecover Half Ton Classics Cup die begin juli in Dublin gehouden wordt. In Ierland is zowel het organisatiecomité als de lokale halftonnervloot al druk met de voorbereidingen bezig, zoals we tijdens een bezoekje dit najaar al mochten merken. De Ierse zeilers zijn overal in Europa op zoek geweest naar competitieve schepen, en ze zijn niet bepaald van een kale reis thuisgekomen. Het beloofd alleszins een memorabele wedstrijdweek te worden, die nu al een tijdje aangeduid staat in de meeste van onze zeilagenda’s.

In 2007 wordt ook de AZAB-race gezeild, van Plymouth naar de Azoren, ‘en back’. Normaal zouden we daar weinig aandacht aan besteden, maar dit jaar doet er een halftonner mee, en niet de minste: GENERAL TAPIOCA gaat ‘double-handed’ de uitdaging aan met een 70-tal andere schepen. Voor schipper Phil Pilate en crew Laurent Vancutsem wordt het in ieder geval weer een avontuur om in te kaderen, de voorbereidingen zijn al geruime tijd bezig: overlevingsstages, kwalificatietocht, trainen-met-z’n-twee, sponsorjacht, carbon snufjes... Tijdens de Boat Show in Gent in februari kan u boot en bemanning het nodige geluk toewensen.

De North Sea Series gaan zoals eerder gezegd gewoon door op hun élan: de double-handed tocht naar Ramsgate kon op veel bijval rekenen, dus blijft ze de opener van ons wedstrijdseizoen. Daarna vallen de data van de Port of Felixstowe Regatta en de Grand Prix de la Côte d’Opale wel samen, maar dat hoeft geen probleem te zijn: keuzes zijn er nu eenmaal om gemaakt te worden. Midden juni staat het Lightvessel Weekend weer op het menu, gevolgd door een weekend Ramsgate midden augustus. Dan eind augustus het Breskens Sailing weekend en in september nog eens Nieuwpoort. Afsluiten doen we met de Antwerp Race en de Antwerp (½ Ton) Sail Cup, waarop we iedereen uitnodigen om eens van de sfeer te proeven. Met onze nu al trouwe sponsors, de inzet van al de zeilers, de goodwill van al de organisatoren en de apotheose in zulk een schitterend decor, kan het seizoen 2007 nu al niet meer stuk.

Wedstrijdwinnaars 2006:

Dover Strait Race: GENERAL TAPIOCA
Port of Felixstowe Regatta: HULLABALOO XV
GP Côte d’Opale: GENERAL TAPIOCA
Lightvessel: GENERAL TAPIOCA
Breskens: GENERAL TAPIOCA
Nieuwpoort: WAVERIDER
Antwerp Race: WAVERIDER

Eindstand van de Care Plus Half Ton North Sea Series 2006:
(beste 4 wedstrijdresultaten van 7 wedstrijden)

1.GENERAL TAPIOCA 24ptn
2.WAVERIDER 20
3.SKIPPY’S TON 18
4.FANTASY 15
5.HALF MOON 13
6.BLUES 11
7.ENVOL 10
8.RED CLOUD 8
9.HARLEQUIN 5
10. FLANDRE MARINE 4

www.halftonclass-europe.net

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: