VELUX 5 OCEANS

  • Author: entityone
    Date: di, 05/12/2006 - 11:17

Stamm wint eerste etappe - Einde van de wedstrijd?

Gisteren zeilde de Zwitser Bernard Stamm in Fremantle (AUS) als eerste over de finishlijn van de eerste etappe van de VELUX 5 OCEANS race. Hij heeft er 42 dagen en 22 minuten eenzaamheid in stormen en windstilte opzitten, genoeg stof voor verhalen bij een gezellig knetterend haardvuur later, omringd door de kinderen en kleinkinderen.

Bernard Stamm, die zijn OPEN 60 de CHEMINEES POUJOULAT met monnikengeduld en hulp van vele vrijwilligers eigenhandig in mekaar lijmde, en haar na mast-en kielbreuk in The Transat vorig jaar van bijna nul heropbouwde, neemt hiermee een grote optie op de eindoverwinning. Want zeg nu zelf: wie gaat deze man van de eindzege houden?

Mike Golding en Alex Thomson zeker niet: Thomson verloor zijn boot, en Golding maakte deze ochtend bekend dat de ECOVER zich vanaf nu gaat voorbereiden op het volgende seizoen. De nieuwe mast naar Kaapstad vliegen bleek te duur, maar vooral het feit dat hij nu al laat op het seizoen helemaal alleen door de Zuidelijke IJszeeën moest zeilen, zonder de (relatief) geruststellende aanwezigheid van collega-zeilers in de directe omgeving, deed de balans in het voordeel van de nu genomen beslissing overslaan. Exit ECOVER, en hiermee ook de gevaarlijkste tegenstander voor Bernard Stamm.

Wat en wie blijft er dan nog over?

De SPIRIT OF YUKOH van Japanner Kojiro Shiraishi, nu de eerste achtervolgende tegenstander, heeft (op maandagavond) nog 820 mijl te varen na de finish. Dat wil al wat zeggen over het verschil met de leider. De SPIRIT OF YUKOH werd op zondag nog platgeslagen door een zogeheten rogue wave die plots uit het niets kwam opduiken. De schade aan de Japanse IMOCA 60-voeter viel al bij al nog mee: Kojiro mag een nieuwe preekstoel bestellen, een reeks nieuwe scepters, alsook een nieuwe genua en stagzeil. Zijn beperkt budget gaat in Fremantle nog zwaar in de clinch liggen met de ellenlange ‘to do’-lijst…

Dan is er nog de wedstrijdveteraan Robin Knox-Johnston die zich op zijn SAGA INSURANCE voornamelijk zorgen maakt over het gebrek aan … whisky. Begrijpen wie begrijpen kan, maar deze man zeilt zijn moderne 60-voeter volgens dezelfde methodes en principes waarmee hij in 1968 zijn SUHAILI rond de wereld stuurde: van gribfiles heeft hij blijkbaar weinig kaas gegeten, want hij verzeilt van de ene windstille zone in de andere, van wedstrijdtaktiek merken we voorlopig niets in zijn heroïsch klinkende boodschappen… Zo besloot hij enige weken geleden om tussen de Kaapverdische eilanden door te zeilen “omdat het al van 1968 geleden was dat hij die nog eens had gezien”… Komaan zeg. Door het lange zeilen zit hij ook bijna door zijn brandstofvoorraad door, en nu overweegt hij om de Kerguelen-eilanden aan te doen in de hoop dat de daar verblijvende Franse wetenschappers hem wat brandstof kunnen bezorgen. Tussen de regels door lees je dat een voorraad whisky beter op zijn plaats zou zijn, want meneer is Brits en houdt graag vast aan tradities. Een glas na een vermoeiende inspanning hoort daar nu eenmaal bij. Robin heeft nog 4600 mijl voor de boeg. Het is wel sympathiek van deze oude knar dat hij deze wedstrijd nog mee kan doen, maar hij ziet deze race voornamelijk als een mooie afsluiter van een rijk gevulde carrière. Wat niet wegneemt dat hij best wel op een leuke ereplaats kan eindigen: stel nu eens dat Stamm door mechanische problemen (ik wens het hem zeker niet toe) tot opgave gedwongen wordt…

Start tweede etappe uitgesteld

Knox-Johnston werd maandagnacht echter voorbij gezeild door een andere avonturier: de A SOUTHERN MAN – AGD van Nieuwzeelander Graham Dalton, de enige 50-voeter in de race. Graham, die zoals u zich misschien nog herinnert een week na de andere deelnemers uit Bilbao is vertrokken wegens niet op tijd klaar, had veel meer verwacht van deze wedstrijd. Nu is hij voornamelijk op achtervolgen aangewezen en op zwijgzaam toezien: als hij samen met de anderen had kunnen starten, en als hij zoals Stamm door die verschrikkelijke eerste storm was geraakt, dan … tja, dan had hij nu misschien in tweede stelling gelegen. Reken maar dat deze man zich in de tweede etappe naar de USA zal willen bewijzen, als hij zijn boot tenminste tijdig klaar krijgt tijdens de stop in Fremantle. De wedstrijdorganisatie heeft, gezien deze etappe veel langer duurt dan verwacht, intussen wel beslist dat de start van de tweede etappe met een week uitgesteld wordt. Maar dat betekent nog altijd dat de deelnemers op 14 januari klaar moeten zijn ... en met nu nog 4600 mijl voor de boeg kort die broodnodige rustpauze voor Graham Dalton elke dag in.

De laatste deelnemer, de Bask Unai Basurko, heeft met zijn PAKEA nog 5300 mijl af te leggen tot de finishlijn in Fremantle. Niet moeilijk, want de Bask keerde meteen na de eerste windvlagen terug naar Bilboa om de schade aan zeilen en boot te herstellen. Basurko zeilt met een nieuw schip dat hij liet bouwen voor de Vendée Globe, en kampt nu volop met de kinderziektes. Het voornaamste probleem aan boord zijn de roeren, waarvan er ééntje, het bakboordroer, aan het afscheuren is. Dat betekent dat de Bask probeert om zijn boot zo lang omgelijk over stuurboordboeg te laten zeilen, om het gehavende bakboordroer te ontlasten. Hoe lang hij dat gaat volhouden staat in de sterren geschreven, maar weer eens een tussenstop, dit maal in Kaapstad, zit er wel aan te komen. Dat maakt dat deze man wel erg lang over deze etappe gaat doen, en misschien zelfs maar enkele dagen voor de start van de tweede etappe in Australië zal aankomen. Vanuit zo’n positie hebben we nog maar weinig zeilers zich naar de top van het klassement weten te banen…

Door het uitvallen van Alex Thomson’s HUGO BOSS en de mastproblemen van de ECOVER, die uiteindelijk leidden tot haar opgave, heeft deze Velux Five Oceans veel van haar spankracht ingeboet. Het lijkt er sterk op dat Bernard Stamm deze wedstrijd voor een tweede keer op zijn palmares mag bijschrijven, want er blijft gewoon niemand over die zijn boot beter kent, die zo goed voorbereid is, die zo sterk zeilt, … als hij. De eindzege mag hem eenvoudigweg niet meer ontglippen.

foto © onEdition

VELUX 5 OCEANS insiders info via het ClubRacer forum

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: