WK Tornado zeilen – Dercksen en Booth presteren onder maat

Nederlandse en Belgische teams staan er niet goed voor na 6 gezeilde WK wedstrijden

Herbert Dercksen en Mischa Heemskerk wisten op donderdag 7 december de laatste zesde race te winnen maar werden in de vijfde race 41ste. In het algemeen klassement staan ze nu op een teleurstellende 23ste plaats. Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis kwamen vandaag ook niet verder dan een 22ste en 27ste plaats en staan 14de.

De condities in Argentinië waren vandaag goed te noemen voor de twee Nederlandse teams. Er stond 12 tot 14 knopen wind (4 beaufort). Booth en Dercksen wisten in het verleden samen vele wedstrijden op hun naam te schrijven in deze windkracht.

Dercksen: “Het is wel heel frustrerend. We weten dat we de snelheid hebben, dat hebben we met die eerste plaats wel bewezen. Maar we hebben als team nog te weinig ervaring samen. We moeten samen nog veel leren. Maar het moet wel nu gebeuren. Dus veel keuze hebben we niet. Onze starts zijn niet goed genoeg en dan zeilen we achter de feiten aan. Er wordt door de eerste vijf a zes teams sterk gevaren en de rest zeilt nogal wisselvallig. Dus er zijn nog mogelijkheden en we geven nog lang niet op maar we moeten ook realistisch zijn en een topprestatie zit er niet meer in.”

De wisselvallige resultaten tellen ook voor het duo Booth/Nieuwenhuis, dat gisteren 22ste en 27ste finishte.

De Australiërs Bundock en Ashby grepen de leiding en verwezen daarmee de Oostenrijkers Hagara/Steinacher naar de tweede plaats.

De middag begon weer met uitstel. Na anderhalf uur was de wind circa 6 knopen sterk en ging de klassenvlag in top. Beide Zwitserleven teams startten de eerste dagrace aan de linkerkant van de lijn.

Booth: “Wij waren in de veronderstelling dat zeker tien boten om ons heen te vroeg waren. Om vrije wind te krijgen, moesten we achter hen overstag. Vervolgens was het gewoon te druk om goed terug te komen.” Ze konden nog wel wat inlopen, maar het hield op bij de 22ste plaats. Bundock en Ashby wonnen op indrukwekkende wijze met een straatlengte voorsprong op de olympische kampioenen Hagara/Steinacher.

Race 6: ‘De wind deelt in tweeën’
In de volgende wedstrijd leken Booth en Nieuwenhuis goed weg te zijn. Ze klapten als eerste naar de gunstige rechterkant van de baan. Ook de latere koplopers Heemskerk/Dercksen en Lange/Espinola (ARG) zaten daarbij.

Booth: “Vervolgens deelde de bries zich totaal onverwachts in tweeën.” Volgens Nieuwenhuis konden hun Nederlandse rivalen en de Argentijnen een stuk hoger varen: “Zij hadden echt een andere wind. Dit soort dingen gebeuren hier continu. Alleen de Australiërs en Oostenrijkers presteren constant. De rest schommelt enorm.”

Booth relativerend: “Dit soort dingen hoort bij wedstrijdzeilen.” Hij en Nieuwenhuis kwamen als 27ste over de lijn. Heemskerk en Dercksen maakten de klus naar behoren af en pakten de overwinning. Zij nemen nu de 23ste positie overall in. Nieuwenhuis tot slot: “Het was een moeilijke dag. Er valt gewoon weinig patroon in de windcondities te ontdekken. Vandaag waren beide races niet goed.”

Idem dito slechte prestaties voor Sebbe Godefroid en Carolijn Brouwer, een 34ste en 32ste plaats brengt hen op een 29ste plaats in het algemeen klassement.

Er zijn nog vier wedstrijden te gaan op zaterdag en zondag. Vandaag vrijdag 8 december is een rustdag.

Top vijf na zes races en een aftrek:
1. AUS – Bundock/Ashby, 14 punten
2. AUT – Hagara/Steinacher, 15 punten
3. ARG – Lange/Espinola, 33 punten
4. GER – Polgar/Spalteholz, 34 punten
5. GRE – Paschaladis/Trigonis, 43 punten
...
14.NED – Booth/Nieuwenhuis, 72 punten
23. NED – Heemskerk/Dercksen, 90 punten
29. BEL – Godefroid/Brouwer, 115 punten

http://tornado2006.cnsi.org.ar

Foto: AUS – Bundock/Ashby

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: