1 boot, 2 man en 50 mijl - De Duo Handed IJsselmeer is geboren

De eerste Duo Handed voor de Open30 klasse in Nederland zal zaterdag 29 april gevaren worden. Dat moet het begin worden van een levendige Open Klasse met regelmatig terugkerende Solo/DuoHanded races.

Dit eerste jaar is de enige ‘harde eis’de lengte van 30 voet waterlijn. Ieder schip dat daaraan voldoet mag meedoen. En gezien het soort boten dat inschrijft (Whitbread 30, J-105, J-109, FF110, X-35, Stern 33) selecteert het publiek zich zelf uit voor deze wedstrijd. Onder de deelnemers zijn zeilers die dit jaar de Round Britain zullen varen zoals Henk Bulthuis (J-109, ChillOut!) en Ostar-zeiler Huib Swets (Open40, VIJAYA). Verder veel bekende namen uit het Nederlandse Solo-zeil-circuit en een Duo van Team Heiner zal met hun eigen Whitbread 30 meedoen.

Er wordt in een zogenoemde Open Klasse gevaren, dat wil zeggen dat wie het eerst over de lijn komt gewonnen heeft. Het credo is; zo min mogelijk regels (1), een zo klein mogelijke bemanning (2) en maximale snelheid (veel).
De wedstrijd wordt op het Noordelijk IJsselmeer gevaren en het parcours is ongeveer 50 mijl lang. Bewust is gekozen voor een redelijke korte baan omdat bijkomend doel van deze eerste bijeenkomst is om gelijkgestemden bij elkaar te krijgen. Zo kunnen vroeg in het seizoen nieuwe plannen gemaakt langere Solo/DuoHanded wedstrijden. 50 Mijl op het IJsselmeer is dan een goed begin. Misschien komen er andere initiatieven voor een Solo/DuoHanded tocht naar Lowestoft, Oostende of Helgoland? Wie weet. Mogelijk is het makkelijker om bij bestaande wedstrijden aan te sluiten -North Sea Regatta, Challenge Cup, Oostende-Ramsgate-om zo het bestaande circuit aan te vullen met Solo/DuoHanded zeilers.

Het laatste nieuws is dat voor de dit jaar nieuwe race van Oostende naar Harlingen, wordt onderzocht of een Solo/DuoHanded klasse mogelijk is.

Info: www.open30.mysites.nl (mysites.nl alarm!) en aanmelden via email bij: jbanffer@wish.net

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: