Volvo Ocean Race - Nog een paar dagen en de sprint naar Wellington kan starten

  • Author: Yan T.
    Date: za, 11/02/2006 - 12:01

Volvo Ocean Race - Nog een paar dagen en de sprint naar Wellington kan starten. Deze keer moeten ze 1450nm zien te overbruggen tot in Wellington Nieuw Zeeland. En wat weten we over Wellington? Dat het er 90% van de tijd waait. Ze noemen het er niet voor niets City of the wind. In Wellington zullen ze een pitstop van ongeveer 48u houden en dan terug starten richting het land van karnaval.

De vraag van Ericsson om een "redress" na te vroeg te zijn gestart vorige zaterdag in de in port race werd geweigerd door de internationale jury. Indien je ergens niet mee akkoord gaat in het wedstrijdzeilen wordt je geacht een rood protestvlaggetje te hijsen en het wedstrijdcomité op de hoogte te brengen binnen de 2 minuten na opgave of finish. En dit is niet echt gebeurd, dus… hebben ze Zweedse pech.

Brasil 1 is er weer helemaal klaar voor, de mast is helemaal ‘getuned’ en in tegenstelling tot de andere boten er is bijna geen gewicht van de kiel gehaald om het maximum gewicht van 14 ton te moeten halen.

Brunel zal zich even uit de race terug trekken en in Baltimore terug aan de start verschijnen met een sneller schip. Hiermee spelen ze dan wel de 11.5 punten kwijt en moeten ze terug inschrijvingsgeld betalen wat zo’n slordige 275000 pond bedraagt (plus17.5% taks!). Wie de Nederlandse zeiler zal zijn die het Brunel team zal versterken zal volgens Brunel zelf eind maart ongeveer bekend zijn.

De meeste boten hebben de titanium rams vervangen met stalen exemplaren die wel zwaarder zijn maar sterker. De problemen met de kielen zouden nu van de baan moeten zijn.

In Wellington mogen de crews geen hulp, eten of gereedschap van buitenaf ontvangen om reparaties aan de boot te verrichten. Ze moeten dus zien dat ze genoeg eten aan boord hebben voor de relatief korte trip naar NZ (ongeveer 4 dagen afhankelijk van het weer, ik deed het ooit zelf in 9 dagen en vond dit al snel…) en de daaropvolgende langere trip naar Rio de Janeiro. Volgens de Volvo Ocean Race Rules mogen ze dus zelfs geen droge slaapzak aan boord nemen. Doen ze dat wel riskeren ze een 2u penalty op de etappe Wellington-Rio.

Wat voor zeilkleding gebruiken die jongens als het wat ruiger wordt…? Sidney Gavignet, stuurman en trimmer op ABN Amro One legt het ons uit op http://team.abnamro.com/web/show/id=114284

http://www.volvooceanrace.org

foto © Oskar Kihlborg

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: