Volvo Ocean Race - Sprint naar Wellington is vertrokken

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 13/02/2006 - 10:58

Het is een mooie dag in Melbourne, blauwe lucht, een paar honderd boten op het water waaronder zes V70s. Brunel zal niet mee starten en waarschijnlijk terug in Baltimore ten tonele verschijnen. Een paar wolkjes boven land duiden aan dat de seabreeze op weg is. Het zal een voordewindse start onder spi worden. De start wordt 10 min uitgesteld om de lijn optimaal te leggen.
Op het 5 min signaal lijnen ABN Amro One en Two, Brasil 1, Ericsson Racing Team, Movistar en Pirates Of The Caribbean zich op om te starten.

En dan is het zover en klinkt het startschot, de beste start gaat naar Paul Cayard en zijn Pirates Of The Caribbean. Beide ABN Amro boten hangen een beetje vanachter, Torben Grael skipper van Brasil 1 laat hun code 0 hijsen. Brasil 1 slaagt erin op 3 bootslengtes om de piraten bij te houden gevolgd door Ericsson die een machtsstrijd voert met ABN Amro 1. En dan krijgen we ABN Amro 2 en Movistar die de achterhoede vormen.
De wind neemt af van bijna 15kn naar een luttele 5-3 knoopjes, de loterij kan beginnen… Bijna iedereen heeft nu een code 0 op behalve Ericsson en Movistar die hun spi blijken te kunnen vol houden. Dit waarschijnlijk met hun kiel naar lij gekanteld om de boot onder een helling te houden.

5uur later staat er een leuke 20-22kn wind en lopen ze Volvo 70 snelheden tussen de 15 en 18kn. Momenteel ligt Movistar aan de leiding, bijna nek aan nek met ABN Amro 1. Een paar mijl achter het leidersduo hijgt Paul Cayard in hun nek wachtend op een kans om de leiding over te nemen. Achter de Piraten liggen eveneens nek aan nek Ericsson Racing Team en Brasil 1 met 6nm achter hen ABN Amro 2.

De weerkaarten hebben voor de jongens nog een kleine verassing in petto want er is een koud frontje op komst met squalls waar de wind in de vlagen kan oplopen tot wel 45kn (voor de leken is dat het begin van 9 Beaufort en wordt er meteorologisch gesproken over storm). De kans is groot, dat ze dit weer voor de gehele oversteek van de Tasman Zee zullen hebben en dat er misschien weer records zullen gaan sneuvelen…

http://www.volvooceanrace.org

foto © Rick Tomlinson

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: