7e IJspegel Race in 2005-2006

Windline: Verwachting voor open water bij Scheveningen, weerbericht opgesteld zondag 12 februari 2006, 07.27 LT:

10.00 uur windsterkte gemiddeld 19 knopen, stoten 24 knopen, richting 230, temp 3
12.00 uur windsterkte gemiddeld 20 knopen, stoten 27 knopen, richting 240, temp 4
16.00 uur windsterkte gemiddeld 20 knopen, stoten 24 knopen, richting 250, temp 5
Regenkans 100 %

Met dit op zak vertrekt het wedstrijdcomité op zondag 12 februari om 9.00 uur met de Estrella naar open water om de 7e IJspegel te gaan organiseren. Ongeveer 2 mijl west van het havenhoofd gaat het anker erin.

Arjen en Mario, de bemanning van de boeienboot, zijn weer present en de bovenboei gaat, op 210 graden en een afstand van 1,3 nm, er soepeltjes in. Om 11.00 uur is de eerste start en zullen de Tango’s (groep 1) de spits afbijten. De stroom staat over de lijn richting bovenboei. De jonge honden uit Delft kunnen zich niet beheersen, gaan seconden te vroeg over de lijn en trekken het hele veld met zich mee.De eerste generall is een feit. De pinend gaat wat naar beneden. Om 11.10 uur is de tweede poging. De TUD is weer te gretig en gaat te vroeg. Zij komen keurig buitenom terug.

De boeienboot jongens klagen echter over het gedrag van deelnemers die zich zowel bij het leggen van boei drie als bij het verplaatsen van de pinend misdragen. Mario en Arjan worden bijna door deelnemers overvaren. Meer respect voor het werk van de boeienboot hadden wij eigenlijk wel verwacht.

Om 11.15 uur is de start van de Uniformklasse. De Stampede, Escxape en Rabobank liggen het meest tegen de lijn, maar vertrekken mooi op het startschot richting bovenboei.

Bij de Viktorklasse varen Gouden Ruiter, Lucifer en Bolder als eersten tegen de lijn. Vlak voor het startschot wordt de Picolini door de Elan over de lijn gevaren. Picolini moet terugkomen en zo is een aantal minuten later de hele vloot op weg naar de bovenboei.

Het weer is heftig. De wind trekt langzaam aan. Volgens Post Ouddorp staat er een golf van 1,5 meter. De Estrella ligt nog dwars op de golven te deinen en het comité heeft twee handen nodig om zich over het dek te bewegen. De broodjes kroket en gebakken eieren smaken er niet minder om. De regen wordt wat ijziger en een ieder hult zich in noordpool kleding. Zo, onherkenbaar voor de deelnemers, wordt er begonnen met de waarnemingen.

De eerste boten vallen uit. De Next meldt zich als eerste bij boei drie, een rondetijd van 28 minuten neerzettend. Bij de Uniformklasse komt de Iluka, veel spi ervaring opgedaan in de vorige wedstrijden en met de hete adem van de Happy en Stampede in de nek, als eerste bij de benedenboei. Het is knokken geblazen in groep 2. Bij groep 3 laat de Gouden Ruiter ook een mooi staaltje spi werk zien en rondt zij als eerste van de groep de benedenboei. Sea Beryll en Excaliber volgen.

Dan komt men voor de tweede keer bij de benedenboei. De Next, Ragazza, TUD en Phoenix zitten elkaar achterna. Woeste Willem gaat weer full speed met gele spi in top voorbij de benedenboei. De kou begint aan handen en materiaal te knagen. Bewegingen worden trager, zeeziekte slaat toe en zo tobt men voort tijdens de IJspegel op open water voor Scheveningen.

De Uniformklasse gaat ook weer rond. Zij moeten drie rondes varen. De Happy gaat samen met de Iluka als eersten en vergroten zij hun afstand tot de Stampede. De stroom neemt af, de Estrella gaat meer met haar neus in de wind en het geschommel aan boord wordt aanmerkelijk aangenamer.

Dan is er de finish. Als eerste komen de Ragazza en de Next over de finishlijn spuiten, de TUD wint van de Phoenix, maar in gecorrigeerde tijd verslaat de Rosetta, die een mooie race voer, voorgaande boten. De Viktorklasse komt ook binnen met de Gouden Ruiter aan kop en de Colombine als hekkensluiter. Bij de Uniformklasse wint de Stampede en is het wachten op de Maxime en White Spirit, die rond 12.50 uur finishen.

De Tangoklasse gaat om 13.10 uur weer van start. Grace O’Malley is samen met Next en Sunshine mooi weg. Rosetta zit wat achterin en Mojo gaat als laatste over de lijn. De wind neemt toe. Op het startschip worden met versteende vingers dictafoons, porto’s en marifoons bediend. Het opschrijven van waarnemingen moet met potlood, ballpoints schrijven niet meer.

In de Uniformklasse zien we wederom de IJsvogel, Happy, Escxape en Stampede goed weg starten. Bij de Viktorklasse zit de Haddock bij de pinend en gaat er goed vandoor, als allerlaatste vertrekt de Off Course. En dan begint de grote uitval race. De wind trekt nog wat aan, regen verandert in natte sneeuw en langzaam maar zeker verliest men grip op lichaam en materiaal. De Next vaart, na twee rondes vooraan in het veld te hebben gelegen, het startschip voorbij richting haven. Een oproep van de Estrella wordt niet beantwoord. Daarna komt er toch een melding van een bemanningslid met de schouder uit de kom en worden vanaf het startschip de nodige maatregelen op de wal geregeld om het onfortuinlijke bemanningslid naar ziekenhuis te kunnen vervoeren. Verdere ongelukken blijven ons bespaard al is het aantal uitvallers deze keer wel groot.

Degene die overblijven, gaan de strijd met de elementen volledig aan. Zo zien we de Bolder en Excaliber terwijl er nog een ronde te gaan is, ver achter in het veld, tobbend en zonder snelheid bij de benedenboei. Op het startschip maakt men zich zorgen over de finishlimiet van 16.00 uur. Ondertussen finishen de snelle jongens en meisjes. Bij de Viktorklasse komt de Gems weer als eerste, met 7 minuten later de Lucifer. De Gouden Ruiter heeft het moeilijk. Zij hebben 35 minuten meer nodig dan de Gems om de tweede race uit te varen. Niet opgevend komen zij echter onder spi over de finishlijn.

De wind is wat gaan liggen. De stroom heeft de golven gedoofd en zo kunnen we om 15.24 de Excaliber met een stralende bemanning finishen en komt de Bolder 6 minuten later juichend over de lijn. Een beetje Volvo Ocean was het toch wel.

Om 16.00 ligt de Estrella weer langs de wal. In het clubhuis krijgen we rode wangen. Zien we iemand met een dik oog, maar dat was vanwege een allergie en iemand met de gebroken arm, maar dat bleek van drie weken geleden te zijn. Helaas echter 1 schouder uit de kom, hopelijk is deze weer gereponeerd, en in ieder geval vanaf de Estrella een zeer succesvol herstel toegewenst.

De 7e IJspegel zit er weer op.

Meer foto's en uitslagen op IJspegel Trophy

foto © Leo Eggink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: