Reunie zeiljachten van Whitbread / Volvo Ocean Race

Van 6 tot en met 15 juni 2006 - als Rotterdam etappeplaats is van de Volvo Ocean Race - vindt een reunie plaats van zeiljachten die ooit hebben meegezeild aan de Whitbread / Volvo Ocean Race. Het is voor de eerste maal dat deze reunie plaatsvindt. De Rotterdam Stopover Foundation verwacht dat in ieder geval 15 'klassieke zeiljachten' aan het evenement deelnemen.

De Volvo Ocean Race (voormalige Whitbread Round the World Race) is een zeilrace rond de wereld. Momenteel varen de zeilschepen van Melbourne naar Wellington (Nieuw-Zeeland). Sinds 1973 vindt de race iedere vier jaar plaats. In de afgelopen 33 jaar hebben ongeveer 114 zeiljachten meegedaan aan de race. Deze jachten zijn over de hele wereld te vinden, vaak veranderd van naam en van eigenaar. Na veel speur- en zoekwerk heeft de organisatie 70 jachten kunnen traceren.

Het oudste zeiljacht, Peter von Dantzig, is gebouwd in 1936 (race 1973). Een van de nieuwere zeiljachten, De AmerSport One, is gebouwd in 2000 (race 2001). Deze jachten laten heel duidelijk de snelle ontwikkeling van deze zeilracers zien; "Van Gentleman's racen naar Formule 1 racen. Van een teakhouten interieur naar een volledig kaal gestripte racer", aldus Jop Dutilh van de Rotterdam Stopover Foundation.

Dagelijks maken de jachten tussen 6 en 15 juni een zeiltocht op de rivier de Maas, of zijn er onderlinge gentleman's races. Tevens zijn de zeiljachten te bezichtigen op 10 en 11 juni. Op sommige dagen is de voormalige crew aanwezig om bezoekers te vertellen over de ervaringen en gevaren van de Race.

Aan de organisatie van deze reunie werken mee: Rotterdam Stopover Foundation, Koninklijke Roei- en Zeilvereniging de Maas, Havenbedrijf Rotterdam, ATP - The Advanced Travel Partner & King's Legend ( Whitbread Race 1977)

Rotterdam stopover

Foto: Pen Duick III uit 1973

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: