Volvo Ocean Race - Playing poker

  • Author: Yan T.
    Date: do, 23/02/2006 - 11:57

Al plus-minus 1000nm afgelegd en de afstand tussen de eerste en de laatste is slechts 16nm! Klinkt niet veel, maar tussen de meest Noordelijke (Brasil 1) en de meest Zuidelijke (ABN Amro 1) liggen 245nm.

In het Zuiden spelen ABN Amro 1 en de Piraten kat en muis, ze liggen slechts 2nm uit elkaar. De vooruitgang van Brasil 1 is opmerkelijk al zeilen ze wel in een hogere hoek. Waarschijnlijk zeilen ze naar de restanten aan de Noordelijke kant van een tropische storm en pakken zo de kant van het hoge druk gebied mee. Ofwel laten hun zeilgarderobe het niet toe om zo diep te varen? Op tactisch vlak weten we uit het verleden dat we Marcel Van Triest (navigator op Brasil 1) niet moeten onderschatten, het is al de vijfde keer dat hij racend de wereld rond zeilt. En Sebastien Josse (ABN Amro 2) die dezelfde richting als de Brazilianen uitgaat, heeft buiten optimist ook al op andere bootjes gevaren en dan denk ik aan de Vendee Globe (5de) en de Jules Verne Trophee op Orange. Deze beide boten liggen het dichtst bij de icegate (nog 375nm te gaan voor hen), maar er ligt een patch met weinig wind voor hen. Het zal er van af hangen hoe snel ze door die patch geraken. (Op het moment dat ik dit schrijf zijn beide boten in de lichte wind …euh, verzeild geraakt).

Kijken we effe naar de boten in het Zuiden ABN Amro 1, Pirates of The Caribbean, Ericsson en Movistar ziet het eruit dat ze het niet gemakkelijk zullen hebben om richting icegate te varen. In de komende dagen wordt voorspeld dat ze de wind bijna pal op de neus zullen gaan hebben en dat betekent: stampen van het schip, weinig slaap, stress en het beetje comfort dat ze dan al mogen hebben zal dan erg ver te zoeken zijn.

Achter hen is een koud front met best veel wind (40kn en meer…) op weg naar hen. Terug tijd om te spelen op die Volvo 70’s zeg maar. Al wordt dit wel een beetje from Hero to zero of omgekeerd?

Welke beslissing was de juiste? Wie zal er eerst aan de icegate zijn? De komende 36u zullen dat in ieder geval uitmaken.

Foto: ABN AMRO TWO nog steeds in zicht van Brasil 1

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: