Schitterend winterweer op 8e IJspegel

Genoeglijk koutend met de schipper van de Estrella verlaat de wedstrijdleiding de haven van Scheveningen om op 26 februari een baan te gaan leggen voor de 8e IJspegel in het seizoen 2005-2006.

De weerberichten zijn zeer wisselend. Gaat de wind door zetten of niet. In ieder geval is hij al heavy genoeg om een eerste leuke baan erin te leggen. De bovenboei gaat naar 45 graden op een afstand van 1,2 nm. De stroom staat nog naar de zuid en zorgt ervoor dat het startschip redelijk met de neus in de wind ligt als de eerste start een feit wordt. Om 11 uur gaat groep 1 de Tango klasse als eerste weg. Bij de pinend zit de Triple P. Vlak voor de start komt de Next langs de lijn schuren. Gelukkig gaat het goed en is de eerste schone start weer een feit op deze toch niet zo koude IJspegel.

Bij de start van de Groep 2, de Uniform’s drukt de IJsvogel de Twister over de lijn. Jammer dat de IJsvogel daarbij de positie van de startlijn uit het oog verliest en ook geconfronteerd wordt met een X-vlag. De Twister komt terug, maar de IJsvogel luistert de marifoon niet meer uit en dendert door naar de bovenboei, helaas met een OCS aan haar broek.

Groep 3 de Viktorklasse vertrekt mooi over de lijn en zo zit het comité om 11.15 uur aan de eerste gebakken eieren om zich voor te gaan bereiden op de gebeurtenissen die plaats gaan vinden rond boei 3

Tijdens het verorberen van de eitjes, weer gebakken door onze oude vertrouwde Gerrie, zien we de eerste spi’alweer gehesen worden. Ja hoor, de Next zit weer als eerste in het benedenwindse rak. Royaal voor de Phoenix komen ze bij de benedenboei en gaan voortvarend door naar de bovenboei. Sunshine zit goed voorin en de TUD weet Moshula en Triple P achter zich te laten. Vijf minuten na de Next rondt de Brainstorm de benedenboei en zijn alle boten van groep 1 voor de tweede keer op weg naar de bovenboei. De rondjestijden van de Next zijn 24 minuten voor de eerste ronde en 21 minuten voor de tweede ronde . Bij de tweede ronding van boei drie komt de Triple P opzetten. Zij laten de Grace O’Malley en TUD achter zich en varen prachtig door naar de bovenboei. Op weg naar de finish zien we ze in de broach gaan en moeten zij bij het finishen TUD en Grace O’Malley in tijd voor laten gaan. De winnaar in gecorrigeerde tijd wordt de Sunshine en tweede wordt de Next. Futuro vergeet boei drie te ronden en moet helaas gestraft worden met een dsq.

De zeilers van groep 2 zijn ook stevig bezig. 26 minuten na de start meldt de Happy zich bij de benedenboei gevolgd door IJsvogel (ocs) en Escxape . Ook de Antares zit voorin en de Twister doet verwoede pogingen zijn onfortuinlijke start goed te maken. Er wordt flink strijd geleverd. In de onderste gelederen zien we de Jutter, Liink en komt de Orion 5 minuten na de Happy rond boei drie. De wind is nog steeds heavy en de stroom gaat er wat uit. De zon komt langzaam door en het wordt aangenaam toeven op de Estrella.

De boten in de Uniformklasse zijn voor twee rondes weggestuurd en al gauw zien we de spi van de Happy omhoog komen om aan het laatste benedenwindse rak te gaan beginnen.. Het finishcomité staat er klaar voor. Royaal als eerste surft de Happy over de lijn. In deze race hebben de andere boten het nakijken, want ook in gecorrigeerde tijd wint de Happy van de rest. Als tweede in gezeilde tijd komen de Twister en de IJsvogel gezamenlijk over de lijn. De Twister wordt tenslotte 4e en helaas voor de IJsvogel staat er nog steeds die OCS. In de staart heeft men ook stuivertje gewisseld en komt de Link als laatste binnen. Een emmertje zeewater gaat over de romp. Soms is zeeziekte niet te voorkomen.

Bij groep 3 moeten er ook twee rondes gevaren worden. De Excalibur zit weer goed voorin en komt dapper spi-end naar de beneden boei gevolgd door de Sea Beryll, Lucifer en Haddock. De Lightning geeft ruimte aan de Next en de Bolder wordt ingelopen door de Sunshine. De velden kruipen wat in elkaar en zo gaat het spektakel door naar de bovenboei. Bij de finish heeft de Excalibur de spi nog opstaan, maar geeft de Sea Beryll de voorkeur aan de genua. De Gouden Ruiter is van de vijfde naar de derde plek opgestoomd en komt hevig zwaaiend onder spi door de finish. Zo worden ze toch nog 1 in gecorrigeerde tijd. Om 12 uur 27 is de O’Mega de hekkensluiter en zijn de voorbereidingen voor de volgende start alweer in volle gang.

Om 12.40 gaat het spektakel weer van start. De Uniform boys en girls mogen als eersten en gaan mooi verdeeld voor drie rondes van start. Bij de Tango klasse zit de Phoenix bij de pinend en gaat de Moshulu te vroeg. Zij komt keurig terug. De stroom gaat langzaam om en de Estrella komt dwars op de golven te liggen. Het schommelgehalte is weer hoog.

Bij de Viktorklasse blijft de Lucifer in eerste instantie tegen de startlijn aanliggen, maar gaat vlak voor de start er toch overheen. Ook zij komen terug en starten daarna reglementair voor de tweede race op zondag 26 februari 2006.

Om 13.03 meldt zich niet de Happy, maar de Iluka als eerste bij de benedenboei. De Happy zet de achtervolging in, maar ook bij de tweede ronding ligt Iluka nog voor. Bij de finish wint de Happy, maar Stampede is in gecorrigeerde tijd sneller en wint deze race. We zien tijdens de race dat de stroom zowel de Twister als de Antares verrast en boei drie aan de verkeerde zijde ronden.Twister corrigeert zich snel, maar Antares overvaart bij de tweede poging boei drie en moet een rondje varen om verder te mogen. Voor de finish van de achterhoede zien we White Spirit en Link boei drie vergeten en worden zij geconfronteerd met een dsq.

In groep 1 komt in eerste instantie de Next als eerste rond gevolgd door de TUD boys en ligt Triple P op een vijfde plek. Bij de tweede ronding is Triple P opgeschoven naar 3 en strijden Next en TUD hevig om hun posities. Bij de finish komt de TUD als eerste binnen en wint ook in gecorrigeerde tijd deze race, met de Triple P in gecorrigeerde tijd als tweede.

Het aantal gehesen spi’s is wel drastisch verminderd. Om te kunnen finishen moet er bij boei drie gegijpt worden. Voor velen aanleiding om spi te strijken. Sommigen durven wel, soms met succes en soms wat minder fortuinlijk. Het schouwspel is verrukkelijk en de bemanning van de Estrella geniet met volle teugen.

Bij de finish van de Viktorklasse heeft de Gouden Ruiter de spi al in de zak gedaan. Maar wint in gezeild tijd en gecorrigeerde tijd deze race. Achter haar aan komt de Lucifer dapper spi-end. Zij heeft haar vroege start toch goed gemaakt en finisht als tweede in deze race.

Om 14.00 uur is de laatste boot gefinisht en kan het anker op. In het clubhuis is de jury met Henk Dreijer, Margriet Pannevis en Pieter van Dishoek present. Twee protesten worden afgehandeld. In een rumoerig clubhuis doet Hjalmer de prijsuitreiking. Naar aanleiding van de opmerking van Hjalmer bij de prijsuitreiking dat je geen protest indient als een boot zijn twee rondes heeft gedraaid citeer ik regel 44.1 uit de regels voor Wedstrijdzeilen:

"Een boot die mogelijk een regel van Deel 2 heeft overtreden tijdens het wedstrijdzeilen kan een straf nemen ten tijde van het incident. Zijn straf moet een Twee-Ronden Straf zijn tenzij de wedstrijdbepalingen het gebruik van scorestraf of een andere straf voorschrijven. Als hij echter letstel of ernstige schade heeft veroorzaakt of door zijn overtreding een aanzienlijk voordeel heeft gehaald in de wedstrijd of de wedstrijdserie, moet zijn straf terugtrekken zijn."

Misschien is er dan toch een aanleiding om een incident bij de jury neer te leggen.

Meer foto's en uitslagen op IJspegel Trophy

foto © Leo Eggink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: