Volvo Ocean Race kan nog alle kanten uit

  • Author: Yan T.
    Date: vr, 10/03/2006 - 11:05

Nog een 180 zeemijl te gaan. Het verschil tussen ABN Amro 1 en de rest van het pak slinkt zienderogen en de kans zit er dik in dat de race wel eens terug van start zou kunnen gaan als de finish in zicht is. Er wordt gevaren in vrij weinig wind en de Piraten komen dichter en dichter. Het zijn moeilijke momenten voor schippers en navigators. Welke optie nemen we? Verdedigen we of nemen we een gokje? Wat is winst, wat is verlies? 8150nm met de pitstop in of 6700nm (een goede 12.000km) en het verschil is amper 90 zeemijl!

Ik bekeek even de weersverwachtingen van een Braziliaans vliegveld nabij Rio en de wind zal daar zeker tot en met woensdag niet boven de 10kn uit komen en écht van alle kanten komen. Dit terwijl Movistar 45kn wind vanachter heeft en 45nm winst maakte op de leiders. De jongens doen het rustig aan want ze lopen maar 13kn. Maar als ze willen kunnen ze in 2 dagen bij de rest van de groep zijn.

Voorlopig is de stand van zaken als volgt:
ABN Amro 1 vaart eerst en moet op het ogenblik van dit schrijven nog 181 zeemijl doen, 96 zeemijl daar achter doet Pirates of the Caribbean er alles aan om achterstand in winst om te zetten. Maar zij zijn niet de enigen, 30 zeemijl achter de Piraten liggen ABN Amro 2 bijna nek aan nek met Brasil 1, en die laatste willen meer dan eender wat in de wereld eerst over die finish varen. Zullen zij hun kennis van het thuis water kunnen omzetten in goud voor deze etappe? Aan boord van Brasil 1 is er enkel nog vriesdroog voeding, een paar teentjes look en een beetje pikante saus. Er gaan geruchten dat ze zaterdag zonder eten zullen zitten, ze hebben dus redenen genoeg om snel te varen. Lees deze email van kiwi Stuart Wilson maar eens.

Ericsson dan, knokt 71 zeemijl achter Brasil 1 en 190 zeemijl achter de leider hard voor ieder mijl. De Engelse navigator op Ericsson Steve Hayles doet zelfs in één van zijn mails een oproep naar iedereen die een tip kan geven om hun boot sneller te doen gaan.

Helemaal van onder in het rijtje en ook de Atlantische Oceaan, spelen ze op Movistar wat met de golven en cruisen "rustig" in delivery mode.

Foto © TEAM ABN AMRO - www.abnamro.com/team

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: