Volvo Ocean Race - ABN Amro 1 wint opnieuw!

  • Author: Yan T.
    Date: za, 11/03/2006 - 14:12

Het ging er erg traag aan toe voor boten die zo hard kunnen gaan. De laatste mijltjes wegen het zwaarste en het zijn juist die mijlen waar je extra je best moet voor doen. Iemand zei me ooit dat je altijd moet oppassen met "het laatste, want dat wil je steeds te snel doen en overhaasten om er vanaf te zijn.
ABN Amro 1 gaat weer met de pluimen lopen, zij finishten een goede 4u voor Paul Cayard en zijn piraten. Het is er nog warm aan toe gegaan daar om die 2de plaats (het is daar in Rio altijd warm, maar kom…). Even zag het er zelfs uit dat Brasil 1 zelfs nog 2de kon worden, maar daar beslisten zowel de Pirates of the Caribbean als ABN Amro 2 anders over.

Het is iets na 02u GMT, nek aan nek zeilen de piraten en Brazilianen aan 10kn richting finish. ABN Amro 2 ligt daar 10nm achter. Dit trio heeft op dit ogenblik nog 62nm te gaan. Op dit moment zeilt ABN Amro 1 Guanabara Bay in, ze moeten nog 3nm gaan tot over de finish, ze varen 5kn. Ericsson vaart daar 143nm achter en zij lopen 17kn. Een dik uur later finisht ABN Amro 1 en zit hiermee met 49ptn achter haar naam, 14 punten meer dan haar zusterschip die 2de staat.

We zijn nu 2u verder en het gevecht om de 2de en de 3de plaats gaat voort. Met nog maar 44nm te gaan leiden de piraten met 2nm van Brasil 1 en ABN Amro 2 ligt daar slechts 5nm achter. De piraten varen tegen 12kn, Brasil 1 haalt er 13kn uit en ABN Amro 2 loopt tegen 15kn. Het kan nog alle kanten uit.

Om 07:06u GMT gaat de Pirates of The Caribbean als 2de boot over de finish. Sinds de laatste positie verklaring is mr. Cayard en zijn team gewoon weg gezeild van mr. Grael en diens team. En om er nog een schepje bovenop te doen, is ABN Amro 2 de Braziliaanse blauw gele boot ook nog voorbij gegaan en daarmede de thuisploeg op een vierde plaats gezet.

Om 07:36u GMT gaat ook ABN Amro 2 over die finishlijn en de jongens worden daarmede de minst populaire boot in Rio de Janeiro omdat ze de thuisploeg van een podiumplaats ontheffen. Maar hey, zo gaat dat nu eenmaal in het wedstrijdzeilen. De "kids" van Sebastien Josse leverden een opmerkelijk stukje zeilen door helemaal terug te vechten voor dat bronzen plaatsje. En dit met een grootzeil dat praktisch helemaal aan flarden hing.

Het is 07:56 GMT als ook Brasil 1 over de finish zeilt. Maar wat gaat er in de jongens hun hoofd om? Even zat het erin om derde te worden, ja zelfs een tweede plek zat er in. Wat ging er verkeerd? Waar zijn ze de fout ingegaan? Wat hadden ze kunnen voorkomen?

Neal McDonald nadert de finish met dezelfde gevoelens. Hoe komt het dat we niet mee kunnen? Aan de ervaring ligt het niet, Neal werd 2de in de vorige editie van deze race op Assa Abloy en is aan zijn 4de Volvo of Whitbread bezig. Praktisch de gehele bemanning heeft meer dan 2 rondjes wereld zeilen er op zitten. Iedereen vraagt zich nu af of er koppen zullen gaan rollen eenmaal deze jongens aan wal komen?

Het is nu enkel nog wachten op Movistar die heel wat werk aan de boot zullen hebben.

Foto © David Branigan

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: