Tentoonstelling: het leven en werk van wereldzeiler Staf Versluys

Tentoonstelling over Staf Versluys: het verhaal van een bescheiden botenbouwer uit Bredene die een vermaarder wereldzeiler werd.
Staf Versluys en zijn RUCANOR TRISTAR mogen nog steeds tot ons collectieve, Vlaamse geheugen gerekend worden. Vele mensen herinneren zich nog de exploten van die hardwerkende zeeman. Tussen 1973 en 1986 heeft Staf Versluys inderdaad op eigen kracht en met volharding een indrukwekkend palmares bijeengezeild als wereld-wedstrijdzeiler. Het maakte hem wereldburger, gerespecteerd tot bij de koninklijke familie.

Maar Staf Versluys was nog veel meer dan wedstrijdzeiler! In de eerste plaats was Staf timmerman-botenbouwer. Staf bouwde de meeste van zijn boten zelf, steeds groter, steeds volmaakter. Tot op vandaag hebben moderne botenbouwers groot respect voor de technische vernieuwingen van deze Bredense ambachtsman.

Voor Staf Versluys was het leven gemaakt om grote dingen te doen. In zijn eigen, weloverdachte aanpak maakte hij van het leven een groot avontuur: zijn boten, zijn zee, zijn moto... En dan kwam dat noodlottig einde in augustus 1995.

De betekenis van Staf Versluys voor de zeil- en de watersport in het algemeen mag niet onderschat worden.
De betekenis van Staf Versluys als figuur en als mens is zo mogelijk nog groter. Niet voor niets kozen de Bredenaars unaniem voor Staf Versluys als Bredenaar van de eeuw! In 2005 besliste het gemeentebestuur van Bredene om een gloedniew congrescentrum naar hem te noemen: het Staf Versluyscentrum. In het eerste werkjaar van dit centrum organiseert de gemeente Bredene, samen met een werkgroep enthousiastelingen, een prestigieuze tentoonstelling rond de figuur Staf Versluys. In april 2006 kan iedereen op een indrukwekkende manier (opnieuw) kennis maken met het indrukwekkende leven van Staf Versluys.

De tentoonstelling is een overzichtelijke en sobere opstelling van audio-visuele projecties, fotomateriaal, allerlei archiefmateriaal en heel wat bijkomende attracties (o.a. enkele van de eerste boten van Staf Versluys zelf). Beslist de moeite waard voor jong en oud!!!

Wanneer: de hele maand april 2006

  • maandag tot vrijdag: van 9u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 17u00
  • zaterdag en zondag: van 10u00 tot 17u00

Waar: Staf Versluyscentrum, Kapelstraat 76 te 8450 Bredene, tel. 059/56.19.66, www.stafversluyscentrum.be
(bereikbaar met de tram, afstappen: ‘Bredene campings’) (er is ook ruime parkeergelegenheid)

Toegang is gratis.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: