North Sea Regatta heeft klassenprimeurs en EK IMS

De Scheveningse ABN AMRO North Sea Regatta heeft in 2006 twee klassenprimeurs en het organiseert het Europese Kampioenschap IMS. De nieuwe eenheidsklassen X35 en Streamline Class Association verrijken dit seizoen de Nederlandse wedstrijdkalender. Zij hebben hun eerste, nationale krachtmeting in Scheveningen tijdens het Pinksterweekend van 2 tot en met 5 juni 2006. De IMS-klassen strijden dan om de Europese titel. De oud-olympische O-jol is eveneens aan het programma toegevoegd. Het totale deelnemersveld bedraagt circa 500 boten verdeeld over 21 disciplines en vijf wedstrijdbanen.

Als op 23 mei de deelnemers aan de Vuurschepenrace naar Harwich van start gaan, ligt de Volvo Ocean Race vloot naar verwachting net een paar dagen in het Britse Portsmouth. Het startschot voor de voorlaatste etappe naar Rotterdam klinkt op vrijdag 2 juni, waarop ook in Scheveningen de ABN AMRO North Sea Regatta los barst. Woordvoerder Frans Sluyters: "Dat vinden we toch wel bijzonder, want alle Nederlandse zeilers in de Volvo Ocean Race hebben aan de ABN AMRO North Sea Regatta meegedaan. Bovendien varen sommige ‘afvallers’ van de Nederlandse selectie voor ABN AMRO II hier weer mee. Na 5 juni staat ons wedstrijdcomité direct stand-by voor de finish in Rotterdam."

Het zeilprogramma
Naar verwachting zal een aanzienlijk deel van het internationale Laser-veld na deelname aan de olympische Holland Regatta doorreizen naar Scheveningen. De catamarancompetitie beslaat dit jaar officieel vier dagen en is voor het eerst open voor de olympische Tornado. Sluyters: "Het EK IMS trekt uiteraard extra teams uit het buitenland aan. We zien ook erg uit naar de nieuwe competitie in de X35 en Streamline Class Association. Beide klassen zijn een echte aanwinst voor het evenement."

Golden Earring als opwarmer
In de Scheveningse haven vormt het welbekende zeilersdorp wederom het hart van de ABN AMRO North Sea Regatta. Het is het jaarlijkse trefpunt van een groot aantal zeilers uit verschillende klassen. De ABN AMRO North Sea Regatta staat bekend om haar druk bezochte feesten en ook in 2006 heeft de organisatie iets bijzonders in petto: een daverend optreden van Golden Earring. Dit wordt aangeboden door het Nautisch Centrum dat het zeilcentrum in Scheveningen bouwt. De band zal op vrijdagavond 2 juni de deelnemers ‘opwarmen’ met zijn uitgebreide repertoire. Na het succes van vorig jaar verplaatst de Rijswijkse sterrenkok Paul van Waarden opnieuw zijn complete restaurant naar de ABN AMRO Captains Club. Hij zal daar gedurende het evenement dagelijks met zijn brigade de lunches en diners verzorgen voor de genodigden. Zijn specialiteit is vis en wijnkoper Ruud de Geus verzorgt de wijnen, dus het wordt een culinair feest voor de ruim 2.000 genodigden.

Over ABN AMRO North Sea Regatta 2006
De ABN AMRO North Sea Regatta start op dinsdag 23 mei 2006 met de traditionele Vuurschepenrace voor de IMS en ORC vloot. Deze offshore-race van 110 zeemijlen gaat van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag klinkt op 26 mei het startschot voor de 180-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen. De baanwedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 2 tot met Pinkstermaandag 5 juni 2005. Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen. Op zaterdag 10 juni vindt voor de Westlandse kust de havenrace van de Volvo Ocean Race plaats. Het wedstrijdcomité van de ABN AMRO North Sea Regatta verzorgt daarbij de start, net als voor de laatste etappe van de Volvo Ocean Race 2005-06.

www.nsr.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: