Volvo Extreme 40 wordt meer dan een eenjarig project

In Rio de Janeiro lagen de Volvo Open 70's en Volvo Extreme 40's gebroederlijk naast elkaar afgemeerd. De competities waren gescheiden, maar de passie voor snelheid was gedeeld. Het was dan ook geen verrassing dat meerdere Volvo Ocean Race zeilers als gastbemanning op de multihulls meevoeren. De tweede Volvo Extreme 40 Grand Prix wedstrijdserie in de Guanabara Bay bracht opnieuw spanning en sensatie. De Britten domineerden met een overtuigende overwinning van Team Basilica, gevolgd door Motorola - CHR. De Tommy Hilfiger (USA) werd derde en Team Holmatro (NED) eindigde op de vierde plaats. Na afloop blikte Holmatro-schipper Mitch Booth terug op de regatta van 22 tot en met 26 maart 2006.

"We hebben niet gepresteerd zoals we wilden", zei Booth op maandagmorgen na de prijsuitreiking. "Vooral op de eerste dag hebben we fouten gemaakt. Daarna waren de resultaten consistent, maar een podiumplek zat er niet meer in." Sinds de Grand Prix in Spanje kende Team Holmatro één bemanningswissel. Mark van Gelderen werd vervangen door de Nederlander Herbert Dercksen. Daan Koene (NED) en Taylor Booth (AUS) bleven van de partij.

Volgens Booth waren de locatie en de condities in Rio de Janeiro fantastisch voor de Volvo Extreme-klasse: "Het evenement was meer dan we ooit hadden kunnen verwachten. De geografie van de baai en de lichte tot matige wind zijn ideaal voor ons. Uit welke richting het ook woei, het water bleef vlak. Dat is waar de VX-40 voor is ontworpen." De Guanabara Bay is klein, dus voeren de catamarans dicht onder de kust en bij het promotiedorp van de Volvo Ocean Race. Dat leverde een spectaculair schouwspel op voor de toeschouwers. Booth: "Ik weet niet hoeveel mensen keken, maar het animo was groot."

Trainen loont
Vanwege zwakke en draaierige winden was het soms behoorlijk lastig op de wedstrijdbaan. Dat leek echter geen effect te hebben op Team Basilica van stuurman Alistair Richardson. Booth: "Zij waren superieur en lagen mijlen ver voor ons. De rest van de vloot lag wel dicht bij elkaar." Wat maakte dan het verschil? Booth: "Basilica heeft de hele winter doorgetraind en dat was duidelijk te merken. Vooral op de eerste dag op de kleine baan. Hun boothandeling en teamwork zijn fantastisch. Die trainingen hebben hun vruchten afgeworpen."

Het interessante van het VX-40-concept is dat elk team een gast mee mag nemen in de races. Booth: "We hebben een heel arsenaal aan topzeilers uit alle disciplines van de sport voorbij zien komen." De Australiër James Spithill, een matchrace-kampioen en stuurman van het America's Cup team Luna Rossa, was één van hen. Maar ook Chris Nicholson (AUS), watch captain op de Movistar, kon de aantrekkingskracht van de VX-40 niet weerstaan en zeilde aan boord van de Volvo Ocean Race cat.

Binnenkort meer
"De wereldwijde interesse in de klasse is overweldigend", aldus Holmatro-schipper Booth. "Er wordt enorm veel geïnformeerd naar de mogelijkheden, dus we verwachten meer boten op de startlijn in Rotterdam. Momenteel hebben we drie multihulls in productie." De Volvo Extreme 40 klasse doet nog Baltimore, Portsmouth en tot slot Rotterdam aan. Booth: "We denken binnen twee maanden het nieuwe Grand Prix circuit aan te kunnen kondigen. Het wordt dus meer dan een eenjarig programma tijdens de Volvo Ocean Race." Als ultieme doel wil de Australiër met Nederlands paspoort een World Grand Prix creëren met tien tot vijftien teams in een professioneel circuit. Verrijkt met een jaarlijks terugkerend evenement.

Mitch Booth won in zijn carrière twee olympische medailles en voert nog altijd een olympische Tornado-campagne met Herbert Dercksen (NED). Volgens Booth verschilt het zeilen met de Volvo Extreme 40 nauwelijks ten opzichte van de Tornado of de Formule 18 catamaran: "De vaardigheden zijn gelijk, maar dan op een grotere schaal. Het grootste verschil is het aantal mensen aan boord. In plaats van twee personen, zijn er vier bemanningsleden. Dat vergt meer teamwork en coördinatie." Naast de VX-40 zullen Booth en Dercksen zich dit seizoen wederom richten op alle grote wedstrijden in de Tornado en F18. Booth: "Sterker nog, volgende week zijn we op Palma voor de Princessa Sofia Trophy." Maar op 28 april zal Team Holmatro in Baltimore weer plaats nemen op zijn Volvo Extreme 40 voor de derde krachtmeting."

Eindstand (na 16 races) VX-40 Grand Prix Rio de Janeiro:
1. Basilica (GBR), 133 punten
2. Motorola-CHR (GBR), 110 punten
3. Tommy Hilfiger (USA), 98 punten
4. Holmatro (NED), 96 punten
5. Volvo Ocean Race (BRA), 91 punten

www.volvoextreme40.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: