Bewogen eerste dag Princess Sofia Trophy

Vandaag begonnen op Mallorca de eerste wedstrijden van de Princess Sofia Trophy. Deze eerste grote wedstrijd voor alle Olympische klassen is voor velen de start van een nieuw seizoen. Bijna alle grote namen uit de diverse klassen zijn aanwezig.

Met zon, een blauwe lucht en 6-10 knopen wind (windkracht 2-3) gingen vandaag alle klassen behalve de Yngling het water op. Ongeveer 900 teams uit 39 verschillende landen verschenen aan de start. Het was geen gemakkelijke dag vandaag. De wind was niet constant en draaide soms met wel meer dan 40 graden. Alle geplande wedstrijden konden worden gevaren op die van de tweede vloot van de 470 heren na.

470 zeiler Sven Coster (NED) deed op voorhand de volgende uitspraak: "zij die het beste met de omstandigheden kunnen omgaan, zullen de winnaar zijn." Een uitspraak die later op de dag meer dan waar bleek te zijn. De broers Coster hadden een goede start, ze waren snel weg en kwamen vooraan in het veld bij de bovenboei aan. Helaas zakte de wind aan een kant van het veld in en kwamen de jongens op een 30e plaats terecht. In het laatste kruisrak voor de finish konden zij profiteren van een winddraaiing in hun voordeel en een windstilte aan de andere kant van het veld waardoor ze uiteindelijk als zevende over de finishlijn kwamen.
"Zeker geen slecht begin maar het is pas de eerste dag," was de reactie van coach en vader Dick.

De Nederlandse 470 dames, regerend wereldkampioen, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout lieten een sterke race zien vandaag. Een eerste plaats was het resultaat in de enige wedstrijd die er werd gevaren.

Ook bij de Finn en de 49er werd er door de Nederlanders binnen de top 10 gezeild. In de Finn waren het Sander Willems met een vijfde en Wietze Zetzema met een achtste plaats. Jeroen van Catz en Wilco Stavenuiter hadden in de 49er een constante eerste race en kwamen als vijfde over de finishlijn. De tweede wedstrijd ging het wat minder en moesten de heren het met een veertiende plaats doen.

Morgen is de eerste wedstrijddag van de Yngling dames en zullen er afhankelijk van de wind twee of drie wedstrijden in de verschillende klassen worden gevaren.

foto © Nico Martinez

www.trofeoprincesasofia.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: