Princess Sofia Trophy - Sebbe uit de kuip

Het is alweer een tijdje geleden. Niet dat ik het thuisfront vergeet, zeker niet. Wel dat we alweer hard aan het werken zijn. Zoals in mijn laatste info reeds vermeld, werken we nu tezamen met een nieuwe coach. In een vrij korte tijd hebben we toch al wat bereikt. We hebben enkele problemen duidelijk gevat, ons erin geboord, en we zijn met een oplossing gekomen. Af en toe wat moeilijk, want je gaat de problemen opzoeken. Het is toch heel bevredigend wanneer je dan uiteindelijk met een oplossing komt.

Vandaag was de eerste wedstrijddag van de Trofee Prinses Sofia. Het is zowat de openingswedstrijd van het Europese seizoen. Hoewel we de laatste weken prachtige zeilomstandigheden hebben gehad, liet de wind het vandaag een beetje afweten. Uiteindelijk liet hij zijn neus zien, maar brak nooit echt door, waardoor op de meeste banen de geplande wedstrijden niet konden worden gevaren. Twee banen die wel alles hebben kunnen doen zijn de tornado's en de radials. Over deze laatste wil ik het straks toch nog eventjes hebben.

Na wat trim- , en dus snelheidsproblemen te hebben opgelost, zijn we er een paar dagen geleden achter gekomen dat onze starts vooral, maar ook het rond de boeien varen, heel wat meer aandacht zal vergen. Ondertussen moeten we het doen met wat we kunnen.

De eerste reeks stelde dit helaas niet echt veel voor. We begonnen met een matige start. Na wat geknoei hadden we uiteindelijk een manier gevonden om ons eruit te redden. Toen kwam er echter een boot uit het niets over bakboord (voor de niet zeilers, komende van rechts zeg maar, met het recht van de weg), waardoor we een anti-crash manoeuvre moesten uitvoeren. We hebben alle schade weten te vermijden, maar de kans op een goed resultaat aan de eerste boei zat er wel op. Toch vochten we goed terug, en konden tot een 15de plaats terugklimmen. Toen ging helaas ons licht eventjes uit, en toen we onze ogen weer open deden lagen we terug op een dertigste plaats. Wat het uiteindelijk geworden is, weet ik niet precies, maar dat het niet goed was, wisten we wel.

Tussen de reeksen herpakten we ons een beetje en maakten
een nieuw plan. Aanvallen!!! De wind kwam nu echt vanuit alle
richtingen, en er zouden vreemde zaken gebeuren.
We namen echter kordate beslissingen en wisten makkelijk in de top 10 aan de eerste boei te komen. Voor de wind wisten we ook in de wind te blijven, waardoor we als 2de de volgende boei rondden. In het kruisrak stonden we weer voor een verscheurende keuze, en kozen aanvankelijk de foute kant. Dan was de vraag: geloven we in ons eigen idee, of proberen we de schade te beperken. Oorspronkelijk hadden we nog wat twijfels, maar na heel wat wikken en wegen, zetten we voort op ons eigen pad. Dit redde ons van een regelrechte afgang, en we rondden de volgende boei opnieuw ergens in de top 10. Ik kan niet veel preciezer zijn, want er gebeurde zo veel op het water, dat ik me echt niet kon bezig houden met het tellen van boten. Het laatste voor de windse rak beloofde opnieuw voor grote verschuivingen te zorgen. We keken goed rond, namen enorm risico door de toppers hun weg te laten gaan, en zelf een andere keuze te maken. Misschien iets te riskant... maar het betaalde, en we wisten uiteindelijk als 2de te finishen.

Wij zijn uiteindelijk zeer tevreden over onze dag, vooral daar we nu heel duidelijk weten waar we vanaf dat deze wedstrijd gedaan is, heel hard aan gaan werken. Misschien zullen we dan hier in Palma nog af en toe de bal mis schieten, maar ik geloof dat we in Hyères alweer wat verder zullen staan. Toch heeft onze 2de reeks aangetoond dat, ondanks onze duidelijke tekortkomingen, we ook hier kans maken op een degelijk resultaat. We zullen ervoor vechten.

En nu, de radials. Hoewel er in andere klassen ook nog Belgen zijn, waarover ik hier niets schrijf, verdient Evi Van Akker toch wel eventjes een bijzondere vermelding!!! Na 3 reeksen, staat ze voorlopig éérste met een 3, een 1 en terug een 3. Zeker de moeite om verder op te volgen. Proficiat Evi, en doe zo verder!

Ik probeer jullie verder op de hoogte te houden

foto © archief Sebbe

www.trofeoprincesasofia.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: