Princess Sofia Trophy - Goede Nederlandse resultaten

Er werden tijdens de tweede dag van de Princess Sofia Trophy goede resultaten neergezet door de Nederlandse zeilers. Met namen in de 470 klasse werd er goed gevaren.
Met een wind van 18 tot 22 knopen begon voor de 470 heren Sven en Kalle Coster, in de gele vloot, tegen de middag de eerste wedstrijd van vandaag. De 470 heren in de blauwe vloot, die gisteren vanwege het lichte weer geen wedstrijd konden varen, begonnen een uur eerder om de wedstrijd van gisteren in te halen. Sven en Kalle hadden tijdens hun eerste wedstrijd een goede start en kwamen als zesde bij de bovenboei aan. Zij voeren vervolgens een goed voordewinds rak waarin zij twee boten voorbij gingen. In het daarop volgende kruisrak kozen ze de juiste kant van het veld en schoven nog een plaats op. Ze kwamen als derde over de finishlijn. "We gingen aan de wind knallend hard!"was de reactie van Sven.

De tweede wedstrijd hadden de jongens geen goede start, ze kozen ervoor om uiterst links te beginnen. Direct over de startlijn gingen ze overstag maar moesten door deze beslissing iedereen voor langs laten gaan. Geen goed begin dus. De broers vochten zich echter door het eerste kruisrak heen en kwamen toch als elfde om de eerste boei. "de jongens hebben dit stuk heel hard gewerkt", aldus coach Dick Coster. Sven en Kalle konden voor de finish nog een plaatsje goedmaken en eindigden als 10e in deze tweede wedstrijd van vandaag.

Tussen de tweede en de derde wedstrijd gebeurde er iets ongewoons. De wind zakte in en draaide vervolgens met bijna 90 graden. Het wedstrijdcomité moest de boeien verleggen zodat de zeilers de baan weer op de juiste manier konden varen. Sven en Kalle hadden een uitstekende start en kwamen als tweede bij de eerste boei. Tijdens het voordewindse rak namen ze de leidende positie over, maar moesten op het laatste moment toch weer afstaan aan het Israëlische team. Die pakte daarmee de derde overwinning van vandaag.

De broers Coster nemen met de resultaten van vandaag een vijfde positie in het overallklassement in. Bij de 470 dames staan Marcelien en Lobke fier bovenaan het klassement. Met twee uistekende eerste en een tweede plaats staan zijn op de eerste plaats in tussenklassement.

In de Finn klasse had Pieter-Jan Postma vandaag ook een goede dag. Tijdens de eerste wedstrijd van de dag lag hij met Wietze Zetzema respectievelijk op plaats twee en drie. Door een onfortuinlijke fout sloeg hij om en moest zeventien boten voorbij laten gaan. Hij eindigde hierdoor op een 19e plek. Wietze moest één plaats inleveren en finishte als vierde. In race twee bleef hij overeind en passeerde de finish als vierde. Ook in race vijf eindigde hij binnen de top 10. Hij eindigde als vijfde en komt daarmee op een zevende plaats overall.

Voor de Yngling Dames was het vandaag de eerste wedstrijddag. De Nederlandse boot van Mandy Mulder, Annemieke Bes en Floortje Hendriksen was de best presterende. Met een tweede, achtste en een vijftiende plaats staan zij op een zesde plaats in het tussenklassement. Het team van Annelies Thies, Brechtje van der Werf en Marije Kampen en van Janneke Hin, Marije Faber en Petronella de Jong konden ondanks de vele trainingen in Mallorca niet laten zien wat ze in zich hadden. Een 16e en een 18e plaats overall is het resultaat na drie races.

foto © Nico Martinez

www.trofeoprincesasofia.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: