GERONIMO op recordjacht

  • Author: entityone
    Date: wo, 12/04/2006 - 18:33

De Franse record-trimaran van Olivier de Kersauson, luisterend naar de fraaie naam GERONIMO, waagt vanaf vandaag (woensdag) een recordpoging op het traject tussen San Fransisco en het Japanse Yokohama. Dat record staat sinds 1996 op naam van Steve Fossett, die er met zijn 60-voets trimaran LAKOTA (ex-PIERRE PREMIER van Route du Rhum winnares Florence Arthaud) in die tijd 19 dagen, 15 uur 18 minuten en 9 seconden voor nodig had.

Franse chouchou de Kersauson wordt in zijn poging bijgestaan door 12 bemanningsleden. Het laatste exemplaar werd uitgebreid getest tijdens de aanbrengtocht vanuit San Diego, waar de GERONIMO een winterkuur hield: de Amerikaan Matt Bryant (consultant bij North Sails in San Diego) liet blijkbaar een erg goede indruk achter oip de Franse schipper.
Matt is geen onbekende in de multihull-wereld: sinds 2002 zeilt hij mat de LOE REAL, het zusterschip van de LAKOTA. Maar vermoedelijk zal vooral zijn zeilmakerskennis van pas komen op de GERONIMO...

De andere Amerikaan aan boord, navigator Larry Rosenfeld, weet al dat hij en Olivier de Kersauson veel tijd samen aan de kaartentafel zullen doorbrengen (of is het de computerzaal aan boord van GERONIMO?): het parcours is erg moeilijk, vol meteorologische valstrikken. Vandaag echter laten de weerkaarten een mooi weervenster zien, en dan weet Larry dat je er voor moet gaan: "Daarna is het zeker weer 10 dagen wachten. Met dit weerpatroon kunnen we van bij het begin een flink pak mijlen maken en weg van de Amerikaanse kust en haar zwakke windgebieden zeilen. De aangekondigde zuidwestenwind is ideaal om snel uit de baai van San Francisco te komen."

Daarna volgen 4800 mijl, dwars over de Stille Oceaan, wat meestal aandewinds werk betekent. "Dubbel zo lang als de overtocht van de Atlantische Oceaan", weet Rosenfeld, "en veel verschillende weersystemen. Erg complex, met veel deining en dwarszeeën. Het belooft moeilijk te worden voor de trimaran." En laat dat nu net de condities zijn waar de Kersauson voor gekomen is...

Zij die het allemaal een beetje live willen volgen (nu ja… live…) die kunnen op de website van de GERONIMO terecht: www.trimaran-geronimo.com.

Vandaag tussen 6 en 7 uur lokale tijd (17-18 uur in België) gooit de GERONIMO de trossen los in Hyde Fishing Marina. Iets later kruist de maxi trimaran de startlijn bij de beroemde Golden Gate Bridge, waar een mannetje van de WSSRC (World Speed Sailing Record Council) post zal vatten. Kwestie van de juiste starttijd te noteren. Hopelijk doet zijn balpen het.

foto: Geronimo passeert de "Golden Gate Bridge" © ALC/Rivacom

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: