Matchraces First 31.7 - een traditie is geboren

Vijf 31.7`s hebben zaterdag 8 april gestreden om de 31.7 Matchracecup. Dat waren er minder dan gedacht maar de strijd en de lol was er niet minder om.
Aan de start verschenen; BELUGA, BITJE HOED, ALTOPANA, INNARMORENTO en POMPIDOM. De laatste met een totale gelegenheidsbemanning van mensen die elkaar amper kenden maar verrassend goed presteerden niet in het minst tot hun eigen verbazing.

Niemand had enige ervaring met matchracen maar dat was voor een geolied team als Beluga geen beletsel in de finale te komen en te winnen.

Het matchracen was een onderdeel van de Deltaboatshow met de bedoeling het publiek te vermaken, nou dat is in ieder geval gelukt met een start in de haven en een rondje rond twee boeien net buiten met eerst een voordewindse finish en later aandewindse wat het spannender maakte.
Omdat er een oneven aantal boten was had er bij elke serie één boot rust.
Elke boot voer één keer tegen één van de andere dus vier keer in de voorronde.

Bij de laatste serie stonden de Beluga en de Pompidom allebei op 3-0 dus konden ze ook allebei in de finale komen.
Bij de start ging het er stevig aan toe wat resulteerde in een Dsq voor allebei vanwege te vroeg starten terwijl ze allebei doorvoeren.
Na enig rekenwerk(1=1 is soms 3) bleken deze kemphanen in de finale voor 1e en 2e plek te staan en de Bitje hoed en Innamoramento voor de 3e en 4e plek.

De Altopana moest ondanks fanatiek zeilen het onderspit delven.
Voor de 3e en 4e plek won de Innamoramento de start wat ook resulteerde in winst bij de finish.
Bij de strijd om de 1e en 2e plek ging dat anders.
De Pompidom won de start en ook voor de wind ging het best maar in het kruisrak maakten ze toch een tactisch foutje door de Beluga naar de stuurboord kant te laten gaan en dus over bakboord voorrang kon afdwingen ook al omdat de Beluga toch nog net iets vlotter overstag ging en vlugger op gang kwam dan de Pompidom die het dan toch nog verrassend goed deed met deze bemanning.
Dus een terechte winnaar en iedereen blij want we hadden er met z`n allen heel veel lol in of je nou eerste of laatste was. Bovendien was het een uitstekende gelegenheid om elkaar weer wat beter te leren kennen wat we bij de hapjes en drankjes (mosselen,bier) aangeboden door de organisatie nog eens hebben onderstreept.

Elke schipper kreeg een fraai houten bord met inscriptie als prijs alsmede de havenmeester en organisatie. Eén ding is zeker een traditie is geboren.

Elke deelnemer komt volgende keer terug en waarschijnlijk zullen er meer aansluiten. Sterker nog, het zou wel eens kunnen dat we dit gewoon meer gaan doen tussendoor.
Bij de Grevelingencup kunnen ze het en wij willen graag dus wordt vervolgd!

Met dank aan de Deltaboatshow voor het initiatief en het comité voor de inzet.
Voor meer foto`s kijk later op www.deltaboatshow.tk en voor meer info over de First 31.7 kijk op www.first317.nl

foto © Eric Jan Van Putten
camera: Canon D350 dslr

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: