Princess Sofia Trophy - Vier Nederlandse teams naar de finales

Vandaag, tijdens de voorlaatste dag van de Princess Sofia Trophy hebben maarliefst vier Nederlandse teams zich geselecteerd voor de Finales. Het 470 heren team Sven en Kalle Coster, het 470 dames team Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, Pieter-Jan Postma in de Finn klasse en het team van Mandy Mulder, Annemieke Bes en Floortje Hendriksen in de Yngling. Allen zullen zij morgen tijdens één wedstrijd strijden om de medailles.

Sven en Kalle Coster, die vandaag teleurstellende resultaten neerzetten, waren blij dat ze met hun zesde plaats in het tussenklassement, toch de finale bereikt hadden. Kalle Coster: " Er is veel gebeurd vandaag in de top tien, er zijn teams die vandaag van zes naar twee zijn gegaan!" Ook Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hadden vandaag geen sterke dag. Ze zakten terug van de tweede naar de derde plaats overall. Coach Jacco Koops verklaarde: "De Nederlandse zeilers zijn niet gewend aan deze weersomstandigheden. De windkracht en -richting zijn hier behoorlijk variabel en dat zijn we niet gewend in Medemblik. We moeten daar heel hard op gaan trainen."

Over het resultaat van de Nederlandse Finn zeilers was Jacco Koops heel erg te spreken. "Pieter-Jan Postma heeft het echt heel erg goed gedaan." Pieter-Jan had vandaag drie sterke races. Ondanks dat hij tijdens de derde wedstrijd schade opliep aan zijn schoot wist hij toch nog als tiende te eindigen. Hij staat op een zesde positie in het tussenklassement. "Tijdens de tweede wedstrijd had ik een hele goede start en kon ik bijna de hele wedstrijd met de nummer één, de Deen Jonas Christiansen, opvaren. Het was echt een gevecht om de eerste plaats. Ik heb zin in morgen, het is de eerste keer dat ik een finale ga varen en ik ben benieuwd."

De vierde boot die morgen zal deelnemen aan de finalerace is het team van Mandy Mulder, Annemieke Bes en Floortje Hendriksen. Zij behaalden vandaag een tweede. Achtste en vijfde plaats en staan daarmee derde in het tussenklassement.

Bondscoach Jaap Zielhuis was niet zo tevreden over vandaag: " We hebben veel laten liggen vandaag, er zitten wel vier teams in de finales maar dat is niet waar we het voor doen. Medailles daar gaan we voor."

Morgen zal er in de diverse klassen slechts één wedstrijd worden gevaren met de top tien van het klassement. De uitslag van deze wedstrijd telt dubbel en wordt opgeteld bij het puntenaantal dat de teams al hebben staan. Het beloofd dus morgen een spannende dag te worden.

foto © Nico Martinez

www.trofeoprincesasofia.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: