Veerse Meer Wintercompetitie - mooie zeildag als waardig sluitstuk

  • Author: entityone
    Date: vr, 14/04/2006 - 17:50

Het voorbije weekend werd in Wolphaartsdijk de laatste manche gevaren van de wintercompetitie 2005-2006. Zestien schippers wisten voldoende bemanning bijeen te sprokkelen, niet slecht zo midden in de Paasvakantie. Zeven boten kwamen uit in de A-klasse, de 9 anderen in de klasse voor de kleine bootjes.

Bij de A-klassers ligt de strijd om de eerste plaats in de eindrangschikking nog open: de HARDEBOLLE (Grand Soleil 34.1) en de D&D (Dufour 34) liggen nek aan nek. Bij de kleine schepen had de FREE 2 (Drifter 25) de voorbije wedstrijden haar eerste plek in de rangschikking al veilig gesteld met een mooie 1-1-2-1-2 reeks. Achter haar kon het voor de tweede plek nog spannend worden tussen de URIA (Eygthene 24) en de NAUTI GIRL (Etap 23i).

Een pittig windje deed op menige boot de bemanningen twijfelen over de zeilkeuze: "Gaan we nu toch die genua 1 zetten, of wordt het een twee? En waarom niet een kleinere 3? De wind lijkt toch iets aan te trekken?" Het leuke lentezonnetje bracht sommigen op andere gedachten, en toen net voor de start de wind iets afnam, bleek dat de keuze van een iets groter voorzeil de juiste was. De HARDEBOLLE rolde zijn aanvankelijke fok iets uit en kreeg prompt meer pk’s aangeleverd. Op de D&D stond de high-aspectfok er bij, en om die te vervangen voor een iets groter voorzeil was het te laat: het startschot viel... "We hebben nog geprobeerd om dat zeil eraf te halen, maar dat zou ons nog meer tijd gekost hebben", zei de schipper achteraf. De D&D finishte na 2u24 vrijwel gelijktijdig met de HARDEBOLLE, die echter een gunstigere rating heeft en bijgevolg met ruime voorsprong de wedstrijd won. En en passant ook de eerste plek in de eindrangschikking pakte. Lang geleden dat de familie Lecomte eens niet met de ereprijs terug naar huis mocht...

Bij de start van de B-klasse was er sprake van enig tumult aan de oranje bovenboei, waar de KEY LARGO aanvankelijk van geen wijken wilde weten voor de hoger lopende FREE 2. Na enkele slagen tegen de westzuidwestenwind in bleek al dat de drie protagonisten FREE 2, URIA en NAUTI GIRL om de eerste plek gingen strijden, met een duidelijk voordeel voor de FREE 2 die iets hoger en sneller opkruiste dan de concurrentie. Bij de keerton (er liggen nu weer tonnen op het Veerse Meer, de palen zijn verdwenen) in de bocht bij Oranjeplaat, rondde de FREE als eerste, op 100m gevolgd door de URIA, de TEAM FERRARI (Optima 92) en de NAUTI GIRL. De spinnakers werden gehesen en de zeilers sjeesden terug naar Wolphaartsdijk, voortgestuwd door een bij wijlen erg vlagerige en draaierige westenwind: werk voor de spi-trimmers!

Bij de finish hield de FREE 2 nog net 7 seconden in berekende tijd over op de URIA, maar niet genoeg om de NAUTI GIRL van de overwinning te houden. De FREE 2 stak naar aloud gebruik de eindoverwinning wel op zak, een gewoonte waarvan de schipper van de roodwitte Drifter volgende winter niet wil afstappen. Reken maar!

In totaal namen 26 verschillende jachten de voorbije winter deel aan de wintercompetitie van de WSV Wolphaartsdijk: bijna een verdubbeling tegenover voorgaande jaren, en goed voor een glunderende wedstrijdleider en uiterst tevreden deelnemers, die besloten dat het volgende winter nog iets meer mag zijn. ’t Is overigens de moeite waard...

De volledige uitslag vindt u op www.wsvw.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: