Schitterend zeilweer tijdens Easter Optimist Regatta

Tijdens het Paasweekend van 2006 (14-17 april) organiseerde Watersportvereniging Braassemermeer samen met de OCN (Optimist Club Nederland) de 21e International Easter Optimist Regatta. Dit jaar streden er maar liefst 267 jonge zeil(st)ertjes uit 14 landen om de titel in dit prestigieuze evenement. Er verschenen zelfs deelnemers uit de Verenigde Staten, Malta, Estland en Letland aan de start

De zeilertjes werden ook dit jaar in 6 groepen verdeeld welke afwisselend tegen elkaar voeren. Vrijdagmiddag 14 april ging het evenement van start met de eerste race, maar al de hele week voorafgaand waren er deelnemers uit diverse landen aan het trainen om te wennen aan de lokale omstandigheden. Zaterdag 15 april stonden er 3 wedstrijden op het programma en zondag werden er 2 wedstrijden gevaren. Na de races van zondag werden aan de hand van het klassement de 3 groepen voor de 2 finale races van maandag vastgesteld.

Vrijdag, de eerste officiële wedstrijddag was al direct een mooie zeildag. De zon liet zich met regelmaat zien en met 10 tot 15 knopen wind uit het westen, kon de race over twee ronden in ruim anderhalf uur verzeild worden. De Noren Zweden en Engelsen verdeelden de podiumplaatsen in de verschillende startgroepen van de openingsrace.

Zaterdag waren de condities perfect om de drie geplande wedstrijden te verzeilen. Met de wind van 15 knopen uit het zuidoosten konden alle deelnemers goed uit de voeten, en ook de jury had een goede dag, met geen enkel protest in deze races. Na 5 wedstrijden dominerden de Scandinaviërs de uitslagen, waarin we ook enkele toppers van vorig jaar in de bovenste regionen terugvinden.

De regen waarmee tweede Paasdag begon, maakte al snel plaats voor opklaringen en daarmee kwam ook de wind, deze keer uit het noordwesten en wederom met 10 tot 15 knopen. De eerste start was om 10 uur, zodat na anderhalf uur strijd de jonge zeil(st)ertjes naar de kant konden voor een lunchpauze tussen de twee wedstrijden. Om half twee ging de 6e wedstrijd van de serie van start in dezelfde mooie omstandigheden. Voor de splitsing van de vloot in Goud, Zilver en Brons voor de twee finale races van maandag, stonden de Zweden sterk, met 5 boten in de top 7, maar het klassement werd aangevoerd door Philip Sparks (GBR), de nummer vier van de Easter Regatta van vorig jaar.

Ook maandag waren de weergoden het evenement gunstig gezind, met zon en 15 knopen wind uit het westen. Er werden twee spannende finale races verzeild met veel diskwalificaties in de Zilver en Brons vloot vanwege te vroege starts. De competitie in de Gold fleet was hevig maar uiteindelijk kon Hermann Tomasgaard (SWE) de Magic Marine Easter Regatta 2006 op zijn naam schrijven, voor Philip Spark en Hampus Appelgren (SWE).

Top 3 einduitslag:
1. SWE 4105 Tomasgaard Hermann 29,0 punten
2. GBR 5556 Phil Sparks 34 punten
3. SWE Appelgren Hampus 42 punten

www.braassemermeer.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: