Goede start voor Nederlands Ynglingteam op een lastige eerste dag

De Olympische zeilwereld is neergestreken in het Zuid Frankrijk voor de jaarlijkse Semaine Olympique Francaise. Vandaag was de eerste dag van het 6 daagse evenement en het was gelijk een moeilijke dag. Weinig wind met extreme draaiingen dreven het wedstrijdcomité en de zeilers vaak tot wanhoop. In veel klassen konden pas laat op de middag één of twee wedstrijden worden gezeild.

In de Yngling klasse konden de Nederlanders het beste omgaan met deze omstandigheden: een klinkende overwinning voor Annelies Thies, Marije Faber en Petronella de Jong was het resultaat. Na een goed eerste kruisrak leidden de dames al met een enorme voorsprong, die niet meer werd afgestaan. Ook de twee andere boten van het Nederlandse team deden het goed totdat in het laatste voor de windse rak de wind volledig wegviel en het hele veld weer in elkaar schoof. Een 4e en 6e plek bij de laatste bovenboei werden respectievelijk een 13e en 15e. Coach Maurice Paardenkooper had de "opstelling" van de teams iets veranderd ten opzichte van de voorgaande wedstrijden om optimale uitwisseling van kennis en ervaring te krijgen. Hij was tevreden over de eerste dag, dankzij een mooie overwinning en ondanks het wat zure verlies van anderen: "Snel vergeten, goed slapen en morgen weer fris aan de bak. Het is nog een lange serie".

Wie ook heel hard werken aan het zich verbeteren bij lichtweer zijn de wereldkampioenen in de 470 klasse Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. Zoals vorige week bleek op de Princess Sofia Trophy door het behalen van een bronzen medaille, hebben de dames deze winter veel progressie geboekt met weinig wind. Maar licht weer is licht weer en dus altijd anders en altijd moeilijk. Kleine foutjes hebben grote gevolgen... Vandaag konden de dames hun topniveau niet halen. Coach Jacco Koops was niet bezorgd: "De snelheid is ok en dat is belangrijke winst".

De Semaine Olympique is een van de weinige wedstrijden waar paralympische klassen samen met de Olympische klassen varen. In de paralympische 2.4 klasse was er succes voor de Nederlandse Thierry Schmitter. Hij won beide wedstrijden. Thierry heeft gedurende de winter veel energie gestoken in het ontwikkelen van de zeilen en vandaag was de eerste grote test: geslaagd! Toch ging het niet alleen om het materiaal. Het spel met de wind was vandaag heel belangrijk en ook dat ging uitermate goed.

Volledige uitslagen zijn te vinden op http://sof.ffvoile.net.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: