Volvo Ocean Race - Ze zijn weer gestart!

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 03/04/2006 - 10:29

Guanabara Bay, het is warm, vochtig en er is geen rimpeltje wind op het water te bespeuren. Er zijn wel vele duizenden rimpeltjes van al de toeschouwers die de start van de Volvo Ocean Race voor geen Braziliaans geld willen missen. De voorspelling voor vandaag is een dikke 4kn wind en ge moogt er een paar knoopjes bij tellen eer je eenmaal uit de baai bent.

Het 10 min schot gaat en er is haast geen wind om de machtige Volvo 70’s voort te bewegen. Dan gaat het 5min schot, de boten zullen eerst een boei moeten gaan halen net uit de baai voor Copacabana Beach vooraleer ze richting Fernando de Noronha kunnen gaan. En dan is het tijd om te starten. Allen kiezen ze voor de kant van het startschip, Brasil 1 is te vroeg en moet terug draaien. Movistar loopt in de toeschouwers vloot en ABN Amro 1 en 2 nemen een goede start. Movistar die ook een goede start genomen heeft blijkt in een windstille zone te zeilen en ABN Amro 1’s voorzeil komt naar beneden. Blijkt dat de klem in de mast plots open ging en het zeil gaat in het water. Ericsson doet het goed aan de rechter kant (de stads kant) van de baan.

Het gaat er spannend aan toe, Ericsson is zojuist de Piraten voorbij gegaan, ABN Amro 2 en Movistar liggen derde en vierde en Brasil 1 doet er alles aan om die vijfde plaats voor een betere in te ruilen. ABN Amro 1 heeft heel veel ruimte verloren en ligt helemaal achteraan.
The Pirates of The Caribbean gaan na 48min zeilen eerst om de boei, gevolgd op 32sec door Ericsson Racing Team. Nog eens 34sec achter Ericsson komt ABN Amro 2 de boei om met 24sec daar achter Movistar. Dan krijgen we 41 sec later Brasil 1 en op dat moment wordt ABN Amro 2 gerold door Movistar, ze hebben problemen met hun spi. Ook Brasil 1 gaat de talenten voorbij, die nu 5 man op het voordek hebben staan om het probleem met de spi op te lossen. De 2 ABN Amro boten liggen nu op de laatste 2 plaatsen. ABN Amro 1 gaat nu eindelijk om de boei, 25 min na de leider.

Ze moeten nu naar Fernando de Noronha, dan de evenaar over met zijn lekkere warme doldrums, langs of door de Caraïben, zien dat ze niet verdwijnen in de Bermuda driehoek, dan Chesapeake Bay in richting finish waar ze dan 5000nm bij op hun log zullen hebben.

http://www.volvooceanrace.org

foto © David Branigan

Pre-start sfeerfoto's via het Clubracer Forum

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: