Goofies Races - 31.7 klasse vanuit de kuip

Chasseur winnaar overall First 31.7 Goofies 2005/2006. Als er 1 boot recht had op de trofee was het de Chasseur wel. Heeft bijna alleen maar eentjes gevaren en was altijd voorin te vinden behalve dan die keer dat ze een poosje hoog en droog op een plaat lagen, kan verkeren.
Afgelopen zaterdag was het dan een keer echt zeilweer wat begon met 20 kn eindigde met 30-35 kn met een max. van 40. Nog een geluk dat de stroom een eind weg was en langzaam vloed werd en dat de wind iets zuidwest stond zodat er geen grote golven voor Colijn stonden (dat was zondag wel even anders).

Na de start zat Magnifique voorin op de voet gevolgd door Villa First beide met Genua3. Chasseur was laag gestart en kwam al snel in golvend water terecht wat ze deed besluiten naar de kant te klappen net achter Villa First. Shoebox zat daar weer net achter en X-ray met Sharkos die later opgaf(!?)
Het was zaak op de golven hoogte te houden zonder snelheid te verliezen en daar hadden we allemaal moeite mee.
Magnifique rondde als eerste de R22 gevolgd door Villa First en Chasseur.

Wie zou op dit rak gaan spinnakeren, het was nogal plat voor het laken en niemand van de grotere boten deed het.
De eerste was, natuurlijk Chasseur die prachtig ging tot ze uit het roer liepen en dus weer net zover waren maar wel gespinnakerd.

Na ronding van de R32 in het kruisrak werd duidelijk waarom Chasseur de #4 op had en kwam de Villa First naderbij die op z`n beurt de Magnifique dichter naderde maar het contact verloor na een onhandige overstag manoeuvre. De Shoebox kan tot dan nog aardig in het spoor van de eersten blijven daarna niet meer zo.

Na de splitsingston de keus spinnakeren of niet in de aantrekkende bakstagwind rond de 30-35kn.
Het was ja, dus alles klaargemaakt voor de start en hijssen maar.
Dat duurde ca twee seconden toen was de complete schoothoek al uit de nagelnieuwe reacher die ons even naar voren zou schieten. Dan maar de gewone spi erop, dat duurt dan even zodat Chasseur in die tussentijd in één grote surf van (bleek later 18(!)kn.) op afstand gewoon voorbij kwam stuiteren.
Geen tijd voor foto`s of film maar een aanblik om niet te vergeten zo schitterend.
Toen ons eigen stukkie, spi erop en jawel hoor 11-12-13-14kn, scheuren met die hap.

We hadden nog een opstapper aan boord (Rob Jansen, gaat ook een 31.7 kopen) nou die viel met z`n gat in de boter vandaag, had nog nooit gespinnakerd dus dat vergeet ie ook nooit meer.
Maar ook dat duurde niet zo heel lang want eerst gingen we behoorlijk onderuit en daarna kwam in een paar flinke vlagen het hele zaakje naar beneden, top eruit dus einde verhaal maar wel spectaculair gevaren.
We zagen voor ons ook nog de spi van JD doormidden gaan dus het was weer feest voor de zeilmakers.
Chasseur had de spi al beneden uit voorzorg en lagen net achter Magnifique bij de ronding van de laatste boei met een klein stukje kruisrak waarbij de Chasseur nog kans zag als eerste te eindigen door gewoon hoger te kunnen varen, knap gedaan hoor!
Zelf zagen we nog een scheur in de #3 zitten maar het was te laat om nog de 4 te zetten dus zijn we maar met scheur en al verder gegaan en als derde geeindigd.
In het eerste ruime rak ging ook nog de neerhouder defect dus dat kon er ook nog wel bij.
Niettemin blij dat we zo goed gingen jammer van de kapotte zeilen maar ik had het niet willen missen (thuis lezen ze dit toch nooit)

Al met al een meer dan waardige afsluiting van een geweldig winterseizoen met aan de Colijnkant prachtig water en aan de Grevelingenkant echt leuke potten. A.s. zaterdag nog een restje op de Grevelingen en dan weer op naar de vanUdenReco, ook leuk!

Zie jullie op het water.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: