Volvo Ocean Race - Movistar becomes a Movie Star

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 01/05/2006 - 16:47

Baltimore (US) 9 tot 10 kn wind komende van het Noorden, het zonneke dat schijnt en wederom honderden boten op het water om alles gade te slaan (dat beloofd voor Rotterdam…).
Het tien minuten schot gaat en alle 7 boten kiezen een plaatsje aan de lijn waar ze willen gaan starten.

Ericsson kiest voor de pin end en de Piraten voor de comité boot. En het zijn de Piraten die de beste start hadden samen met Brasil 1 en ABN Amro 2.
Het is Ericsson die eerst om de bovenboei gaat direct gevolgd door Movistar. Dan krijgen we Paul Cayard vlak voor ABN Amro 2 samen met Brasil 1 die iet of wat gewonnen heeft op de leiders. Vervolgens ABN Amro 1 en als laatste een bootlengte achter het team van Sanderson, Brunel.
Op een bepaald moment gaat Ericsson zo dicht voor de Piraten langs dat er even een protest in de lucht hangt. En met deze zien we dat het verhaal van de 2 honden die vechten voor een been ook in de zeilwereld terug te vinden is want Movistar ‘sneakt’ langs beide en neemt de leiding over.
Na 50min racen, ziet het er als volgt uit: Eerst Movistar, vervolgens 1min en 12sec later Brasil 1 met Ericsson 4sec daar achter en de Piraten 14sec achter Brasil 1 dan 34sec achter Cayard zien we ABN Amro 2. En ABN Amro 1 slaagt erin om 15sec voor Brunel te blijven. Wat op Ericsson en de Pirates of The Caribbean na ook ineens de eindstand is in deze inshore race.

Wat we in Sanxenxo zagen zien we hier terug, waait het onder de 8 kn dan kunnen we met deze boot niet mee. Zei Sanderson een beetje teleurgesteld. Deze boot is ontworpen om het gehele event te winnen, een paar slechte resultaten horen daar jammer genoeg bij. Je kunt volgens mij geen boot hebben die in zowel 5kn als 25kn wint. Ik zou zeker en vast met geen enkele andere boot willen ruilen, alzo sprach Mike Sanderson.

Movistar wint hier in Baltimore en knabbelt daarmee 2.5pts van de overheersende marge die ABN Amro 1 op dit moment heeft en brengt het verschil in punten terug tot op 19.5. Een morele boost voor het Movistar Team die ze goed konden gebruiken. Bouwe Bekking heeft altijd gezegd dat zijn boot het snelst is in onder de 10kn wind en boven de 30kn. De helft daarvan heeft hij hiermede bewezen.

Op Brunel was Grant Wharington vrij positief over hun resultaat. We waren maar een half minuutje achter Moose en de jongens van ABN Amro 1. We zouden een héél pak verder naar achter gelegen hebben met de boot in zijn oude configuratie. Op een gegeven moment waren we zelfs voor de overall leider aan de boven boei, ok, het duurde niet lang, maar we kunnen wel zeggen dat we er even voor lagen (volgens mij kunnen al de andere boten dat ook zeggen, maar ja…, je moet die jongens hun moment gunnen éh?). We zullen niet tevreden zijn tenzij we een paar boten op de finish achter ons hebben. Ik denk dat deze boot gaat knallen tijdens de offshore.

Baltimore In Port Results
1 Movistar 2h 21m 32 secs 3.5pts
2 Brasil 1 2h 26m 07 secs 3.0pts
3 Pirates of the Caribbean 2h 26m 07 s 2.5pts
4 Ericsson Racing Team 2h 29m 17s 2.0pts
5 ABN AMRO TWO 2h 29m 49s 1.5pts
6 ABN AMRO ONE 2h 35m 18s 1.0pts
7 Brunel 2h 35m 50s 0.5pts

Volvo Ocean Race Overall Standings
1 ABN AMRO ONE 63.5pts
2 Movistar 44pts
3 Pirates of the Caribbean 41.5pts
4 ABN AMRO TWO 41pts
5 Brasil 1 37pts
6 Ericsson Racing Team 30.5pts
7 Brunel 0.5pts

foto © Oskar Khilborg

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: