De America’s Cup staat weer voor de deur

  • Author: Yan T.
    Date: wo, 10/05/2006 - 22:41

Louis Vuitton Cup Act 10 begint op donderdag 11 mei, en om exact 14:10u. Vele vragen, en hoe zullen de antwoorden luiden? Hoe zullen de nieuwe boten van Emirates Team New Zealand, Luna Rossa and BMW ORACLE Racing Squad het doen tegen de Zwitserse verdedigers? Morgen zal local hero ‘Desafí­o Español 2007’ het opnemen tegen Alinghi terwijl op het andere veld een Italiaans onderonsje zal plaatsvinden tussen Luna Rossa en Mascalzone Latino-Capitalia Team. Een totaal van 66 matches zullen de komende 6 dagen uitgevochten worden en dan zullen we een beter zicht hebben op hoe er de voorbije 6 à 7 maanden getraind en getest is geweest in het Formule 1 van het zeilen.

Of het al dan niet een dilemma is om je nieuwe boot in te zetten wordt door Chris Dickson (skipper op Oracle) als volgt beschreven: Of je zet je boot vroeg in om te racen en je leert ervan of je houd haar verborgen voor de anderen, maar dan heb je niet de kans om ervan te leren. Wij hebben gekozen om de boot vroeg in te zetten, hoewel je nieuwe boot inzetten in het derde jaar van een vierjarige campagne is niet echt vroeg.

Alle drie de ‘challengers’ eigenlijk hebben de intentie om hun nieuwe boot in te zetten enkel Alinghi houd wel van een geheimpje en verkiest de gordijnen voor de nieuwe SUI-91 dicht te houden. SUI-75 was in ieder geval een snel schip want het won 31 van de 33 matches. Ed Baird (Alinghi’s stuurman) denkt dat het dit seizoen niet dezelfde vaart zal gaan lopen als vorig jaar. Het is onwaarschijnlijk dat een boot die 4, bijna 5 jaar geleden getekend is geweest het zal kunnen opnemen tegen de nieuwe designs van nu. Maar je weet maar nooit, het zou fantastisch zijn om met de ouwe boot de nieuwe te kunnen afdrogen, éh?

Luna Rossa heeft een beter zicht op de prestaties van haar nieuw schip ITA-86, het heeft getraind met de verdedigers van de Cup. Voor sommige AC insiders staat dit gelijk met hoog verraad, maar Francesco de Angelis (skipper van Luna Rossa) bekijkt dit anders. Hoog verraad is zwaar overdreven want alle boten zullen het vanaf donderdag opnemen tegen de verdedigers en enkele onder hen zullen dat doen met hun nieuwe boot.

Louis Vuitton Act 10 & 11 pairing and seeding

foto © Gilles Martin-Raget

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: