North Sea Regatta - Vuurschepenrace naar Harwich telt 53 voorinschrijvingen

Op woensdag 17 mei 2006 stond de teller op 53 voorinschrijvingen voor de 61ste Vuurschepenrace naar Harwich. Deze 110 mijl lange overtocht is het eerste onderdeel van de Scheveningse ABN AMRO North Sea Regatta 2006. Vice admiraal J.W. Kelder, commandant Zeestrijdkrachten, zal op dinsdag 23 mei om 19.00 uur het startschot lossen vanaf de mijnenjager Hr. Ms. Middelburg. Het deelnemersveld zal dan naar verwachting uit circa zestig schepen bestaan, verdeeld over ORC- en IMS-klassen. Een dag later zullen zij de finishlijn in Harwich passeren.

Zeezeilraces vergen andere technieken dan bij een wedstrijd rond de boeien. Zo is de boothandeling minder bepalend voor het eindresultaat. Zeewaardigheid, navigeren, een goede interpretatie van het weer en van het vaargebied zijn wel belangrijke succesfactoren. Die uitdaging maakt dat de Vuurschepenrace na 61 jaar nog altijd ruimschoots deelnemers trekt. De Nederlanders in de huidige Volvo Ocean Race voeren deze klassieker ook allemaal een keer mee. Op vrijdag 26 mei vertrekken de schepen vanuit Harwich opnieuw, dit keer voor de 180-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen. De organisatie hiervan is in handen van de Royal Ocean Racing Club uit Harwich. De prijsuitreiking vindt op zondag 28 mei weer traditioneel plaats in de Scheveningse Visafslag. Wedstrijdleider Max Behrend: "Dat is lekker dichtbij, zodat ook eventuele laatkomers de kans hebben om erbij te zijn. Daarna is het tijd voor de borrel en verse haring."

EK IMS 600 & 670
Op 31 mei begint het EK IMS 600 & 670 als tweede onderdeel van de ABN AMRO North Sea Regatta 2006. Of dat ook geldt voor de 670-klasse is nog de vraag. De wedstrijdleiders Max Behrend en Radboud Crul stellen die beslissing uit totdat de officiële sluitingsdatum voor inschrijvingen voorbij is. Crul: "Die staat op 20 mei. Het is wel zo dat er momenteel nog maar één team voor het EK IMS 670 op de lijst vermeld staat. Dan heeft het natuurlijk geen zin om een kampioenschap te houden. De IMS 600-klasse telt op dit moment tien aanmeldingen uit drie landen, dus daarmee gaan we gewoon van start."

foto: start Vuurschepenrace 2005

www.nsr.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: