Zeilschip Belgica ontdekt op bodem Noorse fjord

Niet echt nieuws over wedstrijdzeilen maar toch noemenswaardig voor ons erfgoed: De Belgica, het legendarische zeilschip van ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache, ligt op 22 meter diepte in een Noors fjord.
Dat nieuws is pas nu doorgesijpeld in beperkte kring.

"Het is dringend tijd om het schip uit het water te halen," vindt professor Tony Van Autenboer, die in de jaren '60 zelf deelnam aan Belgische Zuidpool-expedities.

Zelfs de familie de Gerlache is nog maar enkele maanden op de hoogte van het lot van de Belgica. "Dankzij een artikel in het Britse tijdschrift 'Polar Record'," zegt Jean-Louis de Gerlache, kleinzoon van Adrien. "We wisten wel dat het schip in Noorwegen was gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar niet op welke diepte. Het was dus ook een grote verrassing voor ons. Maar het is wel triest om te zien in welke staat de Belgica zich bevindt. We zullen mogelijke plannen om het schip boven water te halen, zeker steunen."

De Belgica ligt op de zeebodem in de buurt van Harstad, in het noorden van Noorwegen. Precies 66 jaar geleden, op 19 mei 1940, zonk de houten driemaster na een luchtaanval van de Duitsers. Een duikersclub ontdekte het wrak al in 1990, maar dat is nooit wereldkundig gemaakt.
In het schip zitten kisten met schietkatoen, een explosief spul dat stabiel blijft zolang het onder water zit. Volgens professor Van Autenboer kan de Belgica een mooie toekomst krijgen in een museum in Oostende of Oslo.

Origineel bericht GVA Belgica ontdekt op bodem Noorse fjord

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: