Volvo Ocean Race - Movistar abandons ship

  • Author: Yan T.
    Date: ma, 22/05/2006 - 01:47

De crew van Movistar verlaat het schip. Zaterdag omstreeks 15:27 GMT stuurde Bouwe Bekking het bericht de lucht in dat hun schip (weer) water maakt en dat de pompen op volle toeren draaien. Hun positie is 410nm West Zuid West van Land’s End en ze zeilen tegen 10kn met 22kn wind. De jongens van ABN Amro 2 hebben hun koers gewijzigd om Movistar bij te staan. Er staat een zee met golven van wel 6 meter!

Blijkt dat de pivotatie pin van de kiel zich 50mm zijwaarts in de carbon vorm heeft geperst. Men kon de pin op en neer zien gaan. Het was een harde beslissing om de jongens van ABN Amro 2 om hulp te vragen betreffende de situatie waarin zij nu verkeren.

Na een nacht waar de bemanning van Movistar vocht om hun kiel te behouden, is de pivotering van de kiel toch afgebroken. Bouwe Bekking en zijn bemanning hebben het schip verlaten. Door middel van de liferaft zijn ze aan boord van ABN Amro 2 gegaan.

De transfer is gebeurd in het oog van het lage drukgebied waar de wind gezakt was tot 7kn. De voorspelling dat de wind zou gaan toenemen naar 50kn zou niet lang op zich laten wachten. Gedurende de nacht heeft de crew van Movistar de 4.5 ton zware kiel gezekerd met touwen. De crew heeft wat persoonlijke dingen en wat etenswaren meegenomen en hebben Movistar achter gelaten met de generator draaiende en de Sat C communicatie systeem aan. Zo kan ze gevolgd worden zolang de elektronica het blijft volhouden.

http://www.volvooceanrace.org

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: