Pinta-M en Happy winnaars van onstuimige Vuurschepenrace 2006

De Pinta-M van schipper Atse Blei (IMS B) en de Happy van John van der Starre (ORC) mogen zich in hun klassen de overallwinnaars van de onstuimige Vuurschepenrace 2006 noemen. Beide jachten bereikten op woensdag 24 mei in respectievelijk zevende en tiende positie de finishlijn voor de kust van Harwich. In totaal haalde een select gezelschap van 23 teams officieel de eindstreep, met de Mixemotion als hekkensluiter. Door de koude, natte en winderige condities vielen gedurende de overtocht vijftien deelnemers uit. Ook zij lagen gisteravond veilig afgemeerd in hun thuishavens. De kop is eraf en daarmee is de ABN AMRO North Sea Regatta 2006 in volle gang.

De vier ORC-klassen telden twintig binnenkomers. Bij de winnende equipe van de Happy, een Sun Fast 37, stond een bijzondere gaststuurman aan het roer; de oud-olympiër Fred Imhoff. Hoewel Imhoff al geruime tijd niet meer aan dergelijke offshores deelneemt, stuurde de veteraan een groot deel van de race. Woordvoerder Frans Sluyers vanuit Harwich: "Fred heeft veel stukjes geschreven in het kader van ‘zeilen doe je zo’. Daarover worden hier nu natuurlijk grappen gemaakt."

De drie IMS-boten kwamen kort achter elkaar aan, met de Lenco van schipper Eddy Lekens voorop in vijfde positie. Lekens: "Na het horen van de voorspellingen hebben wij onze nieuwe wedstrijdzeilen in de zak gelaten en de dacron zeilen opgezet. Het bleek ook echt spookweer te zijn met brekende golven. Twee uur voor de finish zijn we in fikse buien drie keer plat geslagen. Desondanks was het wel mooi met zeven man in de reling. En we hebben het vooral veilig gehouden door geen risico’s te nemen." Het eerste rak naar de Houtrustboei was bezeild en daar nam de wind al toe. Lekens: "We hebben toen de Genua 3 gewisseld voor de 4. Later kwamen we de Tonerre tegen die het moeilijk had en een tweede rif moest leggen. Wij zijn aan de wind met één rif richting Engeland ter hoogte van South Wold gevaren. Daar konden we onder de kust profiteren van een iets rustiger zeegang en zijn we zo naar Harwich gezeild. Hopelijk krijgen we op de terugweg betere conditie, zodat we wel onze nieuwe carbon zeiltjes kunnen gebruiken." Na calculatie dreef de Pinta-M, een Huisman 41, als winnaar naar boven in de IMS.

Rustdag
De 23 overgebleven teams bereikten na 110 koude zeemijlen veilig de haven van Woolverstone Marina. Daar genieten de zeilers vandaag van een rustdag, die door vele wordt benut voor kleine reparaties aan de boot. Later op de middag volgt de prijsuitreiking. Aanstaande vrijdag om 10.30 uur Engelse tijd klinkt het startschot voor de 180 mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen.

foto © Leo Eggink

Top drie uitslagen Vuurschepenrace 2006:

IMS-B:
1. Pinta-M (NED), Atse Blei
2. Winsome (NED), H.J. Heijst
3. Lenco, Eddy Lekens

ORC - 1A:
1. Samantha (NED), Alfred P. Duin
2. Aquis Granus (GER), Robert Rohde
3. Iluka (ITA), Leon Rodenburg

ORC - 1B:
1. A-Boen (NED), George Bol
2. Jazz (NED), Jan Donderwinkel
3. Antares (NED), Frans Winterswijk

OCR 2:
1. Happy (NED), John van de Starre
2. Broersbank (GBR), Hendrik Jan Onnes
3. Jutter (NED), Miech Pronk

ORC 3-4:
1. Haddock (NED), Jørg Raven

www.nsr.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: