Formidable 3 zeilt historisch snelle North Sea Race

De Formidable 3 van Piet Vroon zeilde een historisch snelle North Sea Race, georganiseerd door de Royal Ocean Racing Club en onderdeel van de ABN AMRO North Sea Regatta. Na 19 uur, 14 minuten en 38 seconden finishte de routinier uit Breskens op zaterdagmorgen 27 mei even voor zeven. Volgens de man die al ruim veertig edities op zijn naam heeft staan, is er in die periode nooit iemand sneller geweest. Bezeilde spinnakerrakken bij windkracht vier zorgden voor de rappe overtocht van Harwich naar Scheveningen. De vloot telde 35 schepen, verdeeld over ORC, IMS en IRC klassen. De prijsuitreiking vond traditiegetrouw plaats in de Scheveningse visafslag. De nieuwe Haagse wethouder van Onderwijs, Jeugd en Sport, de heer Sander Dekker, reikte de trofeeën uit.

Scheveninger John van der Starre sloeg deze week een dubbelslag met de Happy, een Sun Fast 37. Hij en zijn bemanning wonnen in de ORC 2-klasse zowel de Vuurschepenrace als de North Sea Race. "We hebben als team gepresteerd", aldus de tevreden schipper. Van der Starre kreeg voor het eerst versterking van oud-olympiër Fred Imhoff, met wie hij het roer deelde. "Dat was een groot voordeel", aldus Van der Starre. "Als je verslapt bij die lange spinnakerrakken, kan de ander het overnemen." Na de start op vrijdagmorgen 26 mei moesten de deelnemers kruisen naar de bovenboei. Van der Starre: "Daarbij moest je zoveel mogelijk winst pakken, want vervolgens was het een kamelenrace achter elkaar aan. Na de boeironding voeren we vijf mijl ruime wind over bakboord richting de Rough." Gevolgd door 54 mijl onder spinnaker naar Smith’s Knoll. Van der Starre: "Die laatste tien zijn cruciaal vanwege een andere stroming. Veel boten achter ons kregen die tegen. Alleen de Jimjams, die kleine mug, bleef net als vorig jaar in ons kielzog." De spinnaker kon ook tijdens de oversteek naar de MSP-boei voor IJmuiden blijven staan.

Antares beste Scheveninger
De prijs voor het beste Scheveningse team ging naar de Antares van Frans Winterswijk. Maar hij en zijn bemanning ontvingen nog meer zilverwerk. Ze wonnen met hun Trintella 53 in de ORC 1B en ORC overall. Winterswijk: "Wij voeren onder twee meetbrieven en in de IRC 2 zijn we op de tweede plaats geëindigd." Toch moesten de mannen er wel voor knokken: "We hebben voortdurend van posities gewisseld met de Lenco, Mojo en Heartbeat 2 of Burnham. Uiteindelijk was onze voorsprong honderd meter. In onze eigen klasse lagen we wel steeds aan kop." Volgens de zeilers is het succes eenvoudig te verklaren: "De schipper kent zijn boot door en door."

Piet Vroon ontving vier trofeeën en stond na afloop nog na te genieten: "Het was een gelopen race: in twee slagen naar de bovenboei en verder alles bezeild. De wind was perfect. We hebben gemiddeld tien knopen gelopen. Ik ben nog nooit zo vroeg in Scheveningen aangekomen."

www.nsr.nl

Discussieer hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: