Care Plus Half Ton North Sea Series - Double-handed naar Ramsgate

  • Author: entityone
    Date: di, 30/05/2006 - 17:10

Donderdagochtend verschenen uiteindelijk vijf halftonners in Oostende aan de start van de traditionele opener van het Belgische zeezeilseizoen, welke meteen ook de eerste wedstrijd was van de kalender die de halftonners dit jaar voor zichzelf in elkaar boksten.

Nieuw was ook dat de halftonners voor deze wedstrijd de ‘double-handed formule’ verkozen, gewoon ‘om eens te zien’. Voor GENERAL TAPIOCA was het de eerste training in de voorbereiding op de AZAB 2007.

Al van bij de start, gegeven bij een 20-knopen sterke zuidwestenwind, zeilden GENERAL TAPIOCA en FANTASY prompt naar de leiding, HALF MOON kreeg af te rekenen met pech toen bij het 1 minuutsein de outhaul van het grootzeil het begaf. Eer de boel geklaard was, bleek de afstand met de eerste twee al redelijk groot... ENVOL nam traditiegetrouw een iets latere start (eerst de wijnkelder nog op orde zetten), en de Finnen op de superlichte BLUES worstelden met weerbarstige voorzeilen, vallen en zeillatten... Pas een dik half uur na de rest konden ook Toni en Janne écht aan hun wedstrijd beginnen.

Ter hoogte van Nieuwpoort, waar de ganse vloot mooi tegenstroom onder de kust bleef varen, opteerde HALF MOON voor een diepere slag in zee, om dan over de banken van de aangekondigde winddraaiing van ZW naar West te profiteren. Maar ook toch een klein beetje omdat gewoon de anderen volgen niet echt een optie was. Helemaal alleen, in het gezelschap van twee Franse deelnemers en een 31.7 zeilde de gele halftonner over de Nieuwpoortbank, Breedbank en Smalbank, en ter hoogte van de DY3-boei kruiste ze tot eigen grote verbazing van de beide opvarenden zowaar net voor de CAPELLA, en pakte ze al ruim een kwartier op GENERAL TAPIOCA, waar er ongetwijfeld duchtig in de grijze haren gekrabt zal zijn...

Helaas duren de spreekwoordelijke mooie liedjes niet lang, en toen iets later de wind bijna compleet wegviel, koos de HALF MOON weer voor een slag in zee, en ging de rest weer richting kust, waar een dikke donkergrijze wolk zich vormde. Enfin, de nieuwe wind bereikte natuurlijk eerst de anderen, en HALF MOON moest lijdzaam toekijken. Dat was ook het moment dat de zeemist had gekozen om haar intrede te doen: van stralend blauwe hemel naar slechts 100 meter zicht in amper enkele minuten tijd... het kan steeds. Dankzij de GPS vonden we nog feilloos de Ruytingen W, waarna het met een 10-15 knopen sterk bakstagwindje (gelukkig hebben halftonners bakstagen) richting Ramsgate kon. Wel spannende momenten als je rondom jou de scheepshoorns hoort, maar niets kan zien. Gelukkig zagen we wel net op tijd de FANTASY, waar de bemanning bij het zien van de plots opduikende gele spinnaker dan ook prompt de eigen spinnaker snel-snel uit de zak haalde... Je hebt zo van die verrassende verschijningen op het water.

GENERAL TAPIOCA kwam uiteindelijk als eerste halftonner aan in Ramsgate (enkele minuten na CAPELLA van Frans Maas), met een 20-tal minuten voorsprong op HALF MOON. De FANTASY volgde enkele tellen na de gele halftonner, en de BLUES sloot de rij nog eens een half uur later. De finish verliep nogal chaotisch: dikke erwtensoep voor de haveningang, dus geen officiële finishtijden want de wedstrijdleider zag de schepen eenvoudigweg niet finishen... Dus enkel de bekende gegiste eindtijden van de deelnemers zelf. De ENVOL, die opgaf voor Duinkerke en daarna deels op motor naar Ramsgate trok, vergastte de na 15 uur zeilen erg vermoeide double-handers nog op een borrel, waarna Morpheus iedereen zachtjes naar de heerlijk warme en droge kooien van hun comfortabele bootjes vergezelde.

Discussieer hier

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: