Volvo Ocean Race inport races - Black Betty strikes again

  • Author: Yan T.
    Date: di, 30/05/2006 - 10:10

Het weerbericht ziet er goed uit, ik denk dat we een goede race gaan hebben zei Mike Sanderson, er is 15kn plus voorspeld (op het moment van de start stond er een 20kn wind met 27kn in de vlagen).
Neil McDonald schipper van Ericsson woont in Hamble, hier niet ver vandaan en groeide (om het zo te zeggen) op in de Solent. Zelf vindt hij niet dat we over thuis voordeel mogen spreken. Ik zeilde enkel maar aan het andere gedeelte van de Solent, hier heb ik evenveel voordeel als de rest van de jongens. Ericsson zal varen met Andrew Cape, de navigator van Movistar welke ze nog steeds niet hebben terug gevonden.

Voor de start werd door alle boten Hans Horrevoets herdacht alvorens naar het start gebied te vertrekken.

Het is Ericsson die de beste start heeft en beide ABN Amro boten moesten wegklappen omdat ze vuile wind kregen van de Zweden. Pirates is de enige die de linkse kant heeft gekozen en ploegt eenzaam verder. Het lijkt erop dat ABN Amro 1 de leiding heeft, althans op rechts. ABN Amro 2 is blijkbaar de enige is die haar zusterschip kan bijhouden. Maar de linkse kant blijkt favoriet, want de Piraten gaan eerst om de bovenboei gevolgd op een dikke minuut door ABN Amro 1. Dan krijgen we Brasil 1 en Ericsson die slechts 17sec uit elkaar liggen en ABN Amro 2 die een minuut voor Brunel ligt. Het duurde 18 min om de boventon te bereiken en de helft daarvan om voor de wind terug naar beneden te denderen.

In het 2de spi rak wordt de spi van Ericsson 2delig en komt volledig in het water terecht, Brasil 1 en de Piraten lopen uit hun roer en deze laatste hebben het ook moeilijk hun spi te temmen. Een grote squall zorgt ervoor dat ook de zeilmaker van de Pirates of the Caribbean overuren zal moeten maken en het is hier dat ABN Amro 1 de leiding overneemt. Maar de spanning is nog steeds te snijden want de wind zakt terug naar een 10kn wind, en 10kn wind is wat Piraten met een Farr design boot graag hebben. Maar ABN Amro 1 verdedigd goed en gaat weer met het maximum van de te rapen punten naar huis. Paul Cayard’s piraten worden 2de, Torben Grael’s Brazilianen 3de, ABN Amro 2 eindigt 4de voor Ericsson en Brunel sluit de rangen op een 6de plaats.

foto © Paul Todd

http://www.volvooceanrace.org

Discussieer hier

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: