Y-Toren race: X 35 klasse uit de kuip

Zaterdag 6 en zondag 7 mei, de wind lag tussen de 10 en de 20knoopjes en in tegenstelling tot de voorspellingen liet de zon zich van haar beste kanten zien. Als de zomer wordt zoals het weer dit weekend was, dan zullen we ne fijne zomer hebben.

10u eerste van de 4 starts, geen general recall, zelfs geen personal recall en iedereen is goed weg. Er wordt op het scherp van de snede gestreden en Audi (Zuiderveld) leidt alle boten binnen de minuut om de eerste bovenboei. Quantum (Nic Bol) pakt hier uit met een opmerkelijke gybe set. Ze zeilen halve wind over bakboord naar de spreadermark, hun spiboom staat al horizontaal klaar aan lij. Jan bij ons aan boord zegt dat ze precies op ne Franse tonijnvisser lijken…, maar deze Franse tonijnvisser zet hier een staaltje boathandling neer om "u" tegen te zeggen. Ze gaan rond de boei, gijpen, de spi gaat erop en hun genua is al gestreken voordat die van Audi nog maar begint te zakken. De kaarten liggen hier duidelijk anders dan met de Audi X35 Cup. Maak 1 foutje en je speelt enkele plaatsen kwijt, anticipeer op de shift (tiens, tiens, waar heb ik dat nog gehoord…?) en je plukt de vruchten op de finishlijn.

Het kan soms voorvallen dat je iets te vlug anticipeert, en dat is dan weer ook niet goed. In de start van de 2de race gaat Quantum iets te vroeg over de startlijn en wordt door het comité terug gefloten. Liesl komt eerst rond de bovenboei, maar wordt door Active 24 (Verduyn) terug een plaats naar achter geschoven. In het volgende kruisrak snoept Liesl die eerste plek terug al om als eerste te finishen voor Active 24 die knap 2de wordt. Een eerste paaltje voor het Liesl team waar ze bevestigend "high five’s" uitdelen. In de 3de race wordt er aan de benedenboei water ontvreemd van de X-Argenta (Verbinnen) waardoor het Liesl team 2 rondjes moet draaien en als voorlaatste aan de bovenwindse boei komt. Quantum wint deze race voor Audi en gaat met de punten lopen. In de 4de en laatste race van zaterdag is het weer aan de Belgen om een paaltje te scoren. X-Argenta zeilt een dominante race en vaart van begin tot einde vooraan. Quantum wordt 2de en Xhibition 3de (Schuttrups). De enige tekortkoming van de organisatie is misschien dat de finishlijn iets te klein blijkt te zijn, en Yellow Rose (Ringers) is de enige die de verantwoordelijkheid neemt om daar iets aan te doen. Ze slepen bij het finishen de boei een 10tal meter verder en geven zo wat meer ruimte aan de achterliggende boten om in alle comfort te kunnen finishen.

Op zondag werden er 3 manches gevaren en kregen we het gezelschap van Maas als 13de X35. Maas maakt zijn entree met een 10de en twee keer 4de te varen. De eerste manche werd gewonnen door de Audi die in deze Y-Toren race op een 2de plek eindigt en de laatste race neemt Quantum voor zijn rekening die het totaal klassement op zijn naam schrijft en met de eerste prijs naar huis gaat.

1) Quantum, 11pts
2) Audi, 14pts
3) Xhibition 8, 18pts
4) X-Argenta, 30pts
5) Xtreem, 34pts
6) Liesl, 35pts
7) Active 24, 40pts
8) Yellow Rose, 42pts
9) Brass, 51pts
10 X-Connection, 51pts
11) Elixer, 53pts
12) Jetstream, 60pts
13) Maas, 61pts (met 4 keer DNC)

Volgende week is er weer een editie van de Audi X35 Cup.

foto © Wilko Gijsbertsen www.worldonphoto.com/X35.htm

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: