United 4 - Clean sweep van Belgische Cadetzeilers

6 en 7 mei werden op het IJsselmeer bij Muiderzand in Nederland een van de belangrijkste zeilwedstrijden van het zeilseizoen gehouden de zogenaamde United 4 Regatta. De weersomstandigheden waren ideaal met een mooie 4 tot 5 Beaufort zowel op zaterdag als zondag en een temperaturen van 23 - 24 graden was de strijd over 6 wedstrijden enerverend maar ook wel zeer vermoeiend. De Cadetklasse, de klasse waar de jeugdige zeiltalenten de fantastische mogelijkheid hebben elkaar internationaal te treffen en die zovele Olympische zeilers heeft voortgebracht, bestond uit een vloot van 23 boten: 7 Belgische deelnemers en 16 Nederlandse. Deze getalsverhouding deed vermoeden dat het voor de Nederlandse zeilers een thuiswedstijd zou zijn en dat de Nederlandse driekleur 3 maal gehezen zou worden.

Niets is minder waar. Het werd een clean sweep voor de Belgische jeugdzeilers. Roger de Munck met zijn nieuwe bemanningslid Pierre Gorremans (BEL 8909) werden de kampioenen. Alhoewel ze maar 1 keer op de eerste plaats finishte waren ze met 3 tweede plaatsen een 4-de en een 5-de plaats de beste zeilers van het veld. Morgan Good en Karen Hellemans (BEL 9453) werden het vaakst 1-ste maar door een 4-de, 6-de en 9-de plaats werden ze uituiteindelijk 3-de in het overall klassement. Quinten Lauwers met zijn zus Charlotte (BEL 8518) werden overtuigend 2-de in het algemeen klassement. En of dat allemaal nog niet genoeg was werden Lode de Munck met Kamiel Klumpers (BEL 8425 - de oude boot van de Nederlandse Olympische 470 zeilers Koster en Koster) ook nog eens 4-de in het totaal. Wat een eclatante overwinning voor België. We zullen vast nog veel horen in de komende jaren van deze talentvolle zeilers, want met een goede basis kun je internationaal ver komen.

Voor de Nederlanders is er werk aan de winkel willen ze straks in juli op het Balatonmeer in Hongarije tijdens het WK nog een kans maken op één van de podium plaatsen.

(Verslag door N.Zonneveld - Hollander en vader van het bemanningslid van de NED 9228)

foto © Leo Eggink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: