Y-Toren Race Nieuwe Stijl slaat aan bij de deelnemers

Onder perfecte weersomstandigheden is afgelopen weekend de Y-Toren Race gevaren. Deze wedstrijd is al jaren de opening van het zeilseizoen voor het IJsselmeer . De "nieuwe stijl kenmerkt zich in veel korte wedstrijden dicht bij huis.

Onder leiding van een geoliede wedstrijdorganisatie werden er op zaterdag maar liefst 4 starts per wedstrijdveld en op zondag 3 starts per veld gerealiseerd met een totaal van 82 boten aan de start in 7 verschillende klassen.

De banen van het Windward-Leeward type lagen er goed in zodat er sprake was van prachtige starts en veel strijd op de rakken.
Er was geen aparte IMS klasse hetgeen het ORC veld enorm ten goede kwam, met 20 ORC 1 boten en 18 ORC 2 boten aan de start.
De eenheidsklassen waren met 4 velden zowaar in de meerderheid hetgeen een aantal zeilers deugd zal doen , echter het grootste veld werd vertegenwoordigd door de ORC 1 met 20 boten.

Over de hele linie werd er zeer sportief gevaren, er waren wat "normale"schermutselingen bij de start en bij de boeien maar de protestkamer (Henk Plaatje himself) is zowel op zaterdag als op zondag niet lang bezocht.
Om 17.00 uur waren alle uitslagen en winnaars bekend en werd middels een iets te rustige prijsuitreiking een zeer geslaagd zeil week-end afgesloten.
Gezien het enthousiasme van alle zeilers en ook van het wedstrijdcommitee rekenen we erop dat er in 2007 meer dan 100 schepen bij de Y-toren race aan de start verschijnen.
Zeilvereniging het Y is er klaar voor.

Per klasse:
De FF-65 is al jaren een vaste klant bij de Y-toren Race, 10 boten en op zaterdag avond was er nog volop spanning in het klassement. De iets hardere wind van zondag bracht daar echter resoluut verandering in , oude rot Gideon Messink voer met zijn 65+ keihard bij het veld weg en maakte met een prachtige serie van : 8-2-2-3-1-1-1 ( 10 punten) duidelijk dat hij met een beetje meer wind nog steeds moeilijk te verslaan is. Op de tweede plaats eindigde de Arcade met hetzelfde aantal punten ( 18) als de Tenderfoot van Koos de Ridder die derde werd.

In de Pion klasse werd de strijd vooral gestreden tussen de Balans van Ed Brand en de Fortune van Remie de Groot. Beiden zijn al Pion Kampioenen en deden die titel dus eer aan. Ook hier bracht de wat steviger wind van zondag de beslissing in het voordeel van Ed Brand die met een serie van 4 -1-1-2-3-1-1 een totaal van 9 punten haalde. Fortune eindigde als tweede met 12 punten.

De X99 klasse vroeger goed voor het grootste veld bestond nu nog uit slechts 6 schepen omdat veel van deze schippers overgestapt zijn naar de nieuwe X-35.
Eerste is geworden de Fiqas van de heer Biesheuvel met 11 punten op slechts 1 punt gevolgd door de Bluenose van de heer Zetsma met dus 12 punten.

De X-35 was met 13 gloednieuwe schepen de grootste eenheidsklasse en ook meteen de grootste blikvanger van de Y-toren race. Het feit dat de boten nog maar een paar maanden geleden afgeleverd zijn is niet te zien aan de professionele manier hoe er met deze schepen op het scherpst van de snede maar wel met respect voor tegenstander maar ook met respect voor de zeilers uit de andere klassen, gevaren werd. Vaak werd er slechts met centimeters verschil gefinisht. Uiteindelijk ging de favoriet Nic Bol met de Quantum Racing er met de wisselbeker vandoor met een serie van 2-7-1-2-3-2-1 ( totaal van 11 punten). Een knappe 2e plaats voor de Audi (14 punten) met een serie van 1-8-2-4-1-3-3. Derde werd Rob Schutrups met de Xhibition8 met 18 punten.

De ORC1 klasse was de grootste klasse met 20 boten waarbij al snel duidelijk werd dat de strijd om de eerste plaats gestreden werd door de Rosetta from the Rocks (dehler 36) van Radboud Crul een zeer ervaren zeezeiler en de gloednieuwe Lenco (Salona 37) van de heer Brabers die op de valreep zijn meetbrief van het verbond op orde kreeg. Uiteindelijk werd de serie gewonnen door de Rosetta dankzij een prachtige stabiele serie (1-4-3-3-1-2-1) 11 punten. De Lenco zat er met 15 punten dichtbij en werd verdiend tweede.

De ORC2 klasse was ook goed voor 17 deelnemers waarbij ook weer een heuse zeezeiler er met de hoofdprijs vandoor ging. De Winsome ( S&S 41)van de heer Harrie Heijst had net 1 puntje minder dan de Jack in the Box ( J-29) van de heer van Zoeren die tegen een ongelukkig protest in de 4e wedstrijd opgelopen was en daar dus zijn aftrek wedstrijd aan kwijt was. De serie van de Winsome 2-3-1-1-2-2-1 (9 punten) en die van de Jack in the Box : 1-2-3-dsq-1-1-2 (10 punten).

De ORC 3-4 klasse was toch nog goed voor 10 deelnemende schepen waarvan de Binkey Toy (First 305)van de heer Woude met 15 punten ( 2-1-1-1-5-5-5) de Finn (Carter 30)van de heer Drenth ( serie 6-7-2-3-2-2-1) maar slechts met 1 puntje voor bleef.

Uitslagen: zvhety

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: