Peter Laureyssens 4de in de Mini Fastnet 2006

Peter Laureyssens kwam met zijn co-schipper Eric Guengan een paar honderd meter te kort om nog een podiumplaats te halen in de prestigieuze Mini Fastnet die de voorbije week werd gevaren. Na een kleine zes dagen en 700 zeemijlen zeilen finishte de Ecover 650 vandaag, 9 juni om 17 uur 47'02 over de finish.

"Er had zeker iets meer in gezeten," zegt Peter "maar op het laatst stond er 35 knopen wind in de baai van Douarnenez. We hebben dan maar besloten geen risico's op schade te lopen, waardoor Brossard en Adria Mobil Too ons weer hebben ingehaald." Laureyssens is toch niet ontevreden over deze race. Waarin hij als eerste Wolf rock, het eerste merkteken heeft gerond, als zevende rond Fastnet is gegaan (in de mist en windstilte) en weer tweede lag bij het binnenvaren van de baai van Douarnenez.

"De top top tien aan de finish heeft de Transat 650 al een keertje met hun schepen gevaren. Zij weten blindelings hoe ze hun bolides moeten doen marcheren. Voor mijn co-schipper Eric Guengan en ik was het een lange, geforceerde leerschool op een spiksplinternieuwe boot. Met het hoogste klassenummer in de vloot, overigens: 618. Veel van de technische aspecten moet ik echt nog onder de knie krijgen."

"Veel tijd ging naar uitproberen en noteren wat wel en wat niet werkt. Daar heeft bijvoorbeeld de meteo onder geleden. Normaal noteer en bewerk ik vier keer per dag de gegevens van de uitzendingen op de wereldontvanger. Het is zeer wisselvallig weer geweest, dat is goed voor het aspect test, maar als je het weer en windverloop niet juist van tevoren inschat, heeft dat nadelen omdat je weinig kan voorzien. Tel daar nog wat tegenslagen bij zoals de buikloop van Eric gedurende twee dagen en de plastic zakken rond de roeren zodat we afgeremd werden, en de balans is rond."

De volgende week wordt er weer hard aan de Ecover 650 gewerkt om de bedieningssystemen op punt stellen. Er zal ook moeten gewerkt worden aan het comfort, want zelfs weinigslaper Peter kan zijn rust niet vinden, eens er wat meer wind komt. Lawaai van de harde, dunne romp op de golven houdt hem wakker. Maar vooral over het gebrek aan een goede slaapplek zal eens... een nachtje geslapen moeten worden.

Winnaar van deze Mini Fastnet werden Didier Le Vourch en Aloys Claquin (FRA) op Vecteur Plus met een tijd van 5d 1h, 24 mn en 58 s.

foto © Mark Meulemans
www.vision-art.be

Moedig Peter aan via het Clubracer Forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: